Ευρωπαϊκές ημερίδες εργασίας


Ευρωπαϊκές ημερίδες εργασίας 2010
Κάθε χρόνο, οι ευρωπαϊκές ημερίδες εργασίας αποτελούν πόλο έλξης εκατοντάδων χιλιάδων συμμετεχόντων που ενδιαφέρονται να εργαστούν ή να προσληφθούν στο εξωτερικό. Είτε αναζητάτε εργασία, είτε είστε εργοδότης είτε απλώς ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα, το σίγουρο είναι ότι όλο και κάποια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί κοντά στην περιοχή σας.
http://ec.europa.eu/eures/main.jsp?lang=el&catId=9628&myCatId=9628&parentId=20&acro=news&function=newsOnPortal#25
Ευρωπαϊκές ημερίδες εργασίας 2010

Η περίοδος των ευρωπαϊκών ημερίδων εργασίας του 2010 έχει αρχίσει. Αυτό το φθινόπωρο θα λάβουν χώρα εκατοντάδες εκδηλώσεις σε μεγάλες και μικρές πόλεις σε όλη την Ευρώπη, όπου θα συγκεντρωθούν τόσο άτομα που αναζητούν εργασία όσο και εργοδότες που αναζητούν τον ιδανικό συνεργάτη.

Εν μέσω της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας, με πολλές χώρες να πλήττονται από υψηλά ποσοστά ανεργίας, το να ζήσει και να εργαστεί κανείς για κάποιο χρονικό διάστημα σε άλλη χώρα της Ευρώπης μπορεί να είναι μια καλή λύση. Παρέχεται η δυνατότητα αφενός στα άτομα που αναζητούν εργασία να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους και να εμπλουτίσουν την επαγγελματική τους εμπειρία και, αφετέρου, στους εργοδότες να εισαγάγουν νέες γλώσσες και προσεγγίσεις στον εργασιακό τους χώρο μέσω της πρόσληψης υπαλλήλων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το ευρωπαϊκό δίκτυο επαγγελματικής κινητικότητας EURES είναι στη διάθεση όσων επιθυμούν είτε να εργαστούν στο εξωτερικό είτε να προσληφθούν κάπου αλλού στην Ευρώπη. Παρέχει υπηρεσίες αντιστοίχισης προσφοράς και ζήτησης εργασίας σε όλη την Ευρώπη, τόσο επιγραμμικά όσο και μέσω ενός δικτύου 850 συμβούλων EURES, προσφέρει δε αρωγή και συμβουλές καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας μετακίνησης.

Οι ευρωπαϊκές ημερίδες εργασίας αποτελούν την τέλεια ευκαιρία να μάθετε τι μπορεί να προσφέρει η Ευρώπη. Η διάρκεια και το κεντρικό θέμα των ημερίδων ποικίλουν, όλες όμως έχουν ως στόχο την ενθάρρυνση της κινητικότητας. Παρέχουν στα άτομα κάθε ηλικίας και υποβάθρου που αναζητούν εργασία ή επιθυμούν να αλλάξουν εργασία, το ιδανικό περιβάλλον προκειμένου να γνωρίσουν εργοδότες, να πληροφορηθούν σχετικά με τη διαβίωση και την εργασία σε κάποια άλλη χώρα και, τέλος, να συζητήσουν με συμβούλους του EURES για τις πιθανές νέες ευκαιρίες στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα, οι εργοδότες που αναζητούν νέους υπαλλήλους ή επιθυμούν να ενημερωθούν για την προσφορά σε άλλες αγορές εργασίας, έχουν τη δυνατότητα να στήσουν περίπτερα, να κάνουν παρουσιάσεις ή να πάρουν συνέντευξη από κατάλληλους υποψηφίους.

Οι ευρωπαϊκές ημερίδες εργασίας θα πραγματοποιηθούν φέτος στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, από την Εσθονία μέχρι το Βέλγιο και την Ιταλία. Μερικές από τις εν λόγω ημερίδες απευθύνονται σε άτομα που ζουν σε διασυνοριακές περιοχές, ενώ άλλες απευθύνονται σε σπουδαστές και αποφοίτους που ζητούν πληροφορίες σχετικά με την κατάρτιση, την εκπαίδευση ή την πρώτη τους δουλειά στο εξωτερικό. Επίσης, ενδέχεται να υπάρχουν και κάποιες που αφορούν άτομα τα οποία εργάζονται σε εξειδικευμένους τομείς, όπως στον τομέα υγείας. Ανεξαρτήτως ηλικίας, υποβάθρου ή ειδίκευσης, το σίγουρο είναι ότι θα υπάρχει κάποια ενδιαφέρουσα εκδήλωση κοντά στην περιοχή σας.

Πέρυσι, οι εκδηλώσεις ποικίλαν πολύ ως προς τα θέματά τους, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να βρουν εύκολα αυτό που τους ταιριάζει. Ιδού τι συνέβη σε κάποιες από τις ευρωπαϊκές ημερίδες εργασίας το 2009:

Πόζναν, Πολωνία
Στην πέμπτη ευρωπαϊκή ημερίδα εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο Πόζναν συμμετείχαν τόσο το γραφείο EURES της Πολωνίας όσο και οι τοπικές πολωνικές αρχές. Το «παρών» έδωσαν σύμβουλοι EURES από τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Δανία, τη Φινλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία για να ενημερώσουν τους συμμετέχοντες σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες αυτές καθώς και για τις υπάρχουσες γι’ αυτούς ευκαιρίες. Περισσότεροι από 20 ευρωπαίοι εργοδότες έλαβαν μέρος και συζήτησαν με πολωνούς εργαζομένους από τους τομείς της υγείας, της κοινωνικής φροντίδας, των κατασκευών, των τροφίμων και της γεωργίας.

Φρανκφούρτη, Γερμανία
Στην εκδήλωση αυτή συνέρρευσαν χιλιάδες άτομα σε αναζήτηση εργασίας για να συζητήσουν με γερμανούς και ευρωπαίους εργοδότες, με συμβούλους EURES που εργάζονται στο ‘EURES Village’, καθώς και με εκπροσώπους δικτύων όπως το Europass και το Eurodesk. Παρουσιάσεις με θέμα τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στην Ιρλανδία, την Αυστρία, τη Μάλτα, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελβετία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία και τη Δανία προσέλκυσαν επίσης μεγάλο αριθμό ενδιαφερόμενων συμμετεχόντων και εργοδοτών, με τους τελευταίους να δηλώνουν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από το πλήθος και την ποιότητα των υποψηφίων με τους οποίους μίλησαν.

Βρυξέλλες, Βέλγιο
Η ευρωπαϊκή ημερίδα εργασίας στις Βρυξέλλες, η κορυφαία εκδήλωση του EURES, είναι μοναδική. Κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες ανθρώπους απ’ όλη την Ευρώπη – άτομα από το εξωτερικό που αναζητούν εργασία, άτομα που ζουν ήδη στις Βρυξέλλες και επιθυμούν να αλλάξουν εργασία, καθώς και εργοδότες που ελπίζουν να συναντήσουν κατάλληλους και πολύγλωσσους υποψηφίους. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας του 2009 παρευρέθηκαν 12.000 περίπου άτομα που αναζητούσαν εργασία και 80 εργοδότες. Το EURES είχε έντονη παρουσία και οι σύμβουλοί του ήταν διαθέσιμοι για να παράσχουν στους συμμετέχοντες συμβουλές για τη σύνταξη του βιογραφικού τους σημειώματος αλλά και πληροφορίες σχετικά με τις ευκαιρίες στις Βρυξέλλες και στο εξωτερικό.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις επερχόμενες εκδηλώσεις, συμβουλευτείτε το πρόγραμμα εκδηλώσεων στη δικτυακή πύλη του EURES ή επικοινωνήστε με τον τοπικό σας σύμβουλο EURES. http://ec.europa.eu/eures