ΕΛΙΑΜΕΠ :: Europe Direct | Το κέντρο EUD ΕΛΙΑΜΕΠ

ΕΛΙΑΜΕΠ :: Europe Direct | Το κέντρο EUD ΕΛΙΑΜΕΠ

Τι είναι το κέντρο Europe Direct ΕΛΙΑΜΕΠ;
Από 01/01/2009 φιλοξενείται στο ΕΛΙΑΜΕΠ ένα νέο κέντρο ευρωπαϊκής πληροφόρησης του πανευρωπαϊκού δικτύου Europe Direct..
Σκοπός του κέντρου είναι να φέρει την Ευρωπαϊκή Ένωση πιο κοντά στους Έλληνες πολίτες παρέχοντάς τους πολύπλευρη και εμπεριστατωμένη πληροφόρηση για κάθε ευρωπαϊκό θέμα που μπορεί να τους ενδιαφέρει.
Μεταξύ άλλων, οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στο κέντρο Europe Direct ΕΛΙΑΜΕΠ για να ζητήσουν πληροφορίες για:
• την οργάνωση και λειτουργία των ευρωπαϊκών οργάνων και υπηρεσιών,
• την ευρωπαϊκή νομοθεσία και νομολογία,
• τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών,
• τις δυνατότητες συμμετοχής τους στη χάραξη ευρωπαϊκών πολιτικών και στο ευρωπαϊκό πολιτικό γίγνεσθαι,
• τις δυνατότητες χρηματοδότησης που τους παρέχονται από την ΕΕ,
• τις δυνατότητες που τους παρέχονται να σπουδάσουν ή να εργαστούν σε κάποιο άλλο κράτος-μέλος της
Ένωσης, κλπ.
Στους επισκέπτες του κέντρου παρέχονται επιπλέον ενημερωτικά φυλλάδια των επίσημων εκδόσεων της ΕΕ, πρόσβαση σε Η/Υ για την αναζήτηση πληροφοριών μέσω Διαδικτύου υπό την καθοδήγηση του εξειδικευμένου προσωπικού του κέντρου, καθώς και πρόσβαση στη βιβλιοθήκη του ΕΛΙΑΜΕΠ.
Τι είναι το ΕΛΙΑΜΕΠ;
Το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), που λειτουργεί ως φορέας υποδοχής του κέντρου Europe Direct, είναι ένας χώρος έρευνας και επιμόρφωσης για θέματα ευρωπαϊκής και εξωτερικής πολιτικής. Είναι επίσης ένα ανοικτό βήμα διαλόγου και προβληματισμού για έναν κόσμο που αλλάζει γύρω μας.
Το ΕΛΙΑΜΕΠ είναι ανεξάρτητο και πολυφωνικό. Προωθεί την ελεύθερη ανταλλαγή ιδεών, την τεκμηριωμένη άποψη και την κριτική σκέψη. Δίνει ιδιαίτερη σημασία στην επικοινωνία με τις νεότερες γενιές και προσφέρει δυνατότητες εξειδίκευσης σε νέους επιστήμονες. Δεν εκφράζει επίσημες θέσεις. Δεν αποτελεί όργανο κανενός κρατικού, κομματικού ή ιδιωτικού φορέα.
Είναι και ένα ευρωπαϊκό κέντρο έρευνας και διαλόγου που φιλοδοξεί να συμβάλει στον ευρύτερο ευρωπαϊκό προβληματισμό, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα την εδραίωση της παρουσίας της ενωμένης Ευρώπης στον διεθνή χώρο. Υπηρετεί τους σκοπούς της ειρήνης, της δημοκρατίας και της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.