Αδράξτε τις ευκαιρίες εποχικής εργασίας


http://ec.europa.eu/eures/main.jsp?lang=el&catId=9640&myCatId=9640&parentId=20&acro=news&function=newsOnPortal#19
Η επικαιρότητα στη διαδικτυακή πύλη

Αδράξτε τις ευκαιρίες εποχικής εργασίας

Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και μαζί του έρχεται πλειάδα νέων ευκαιριών εποχικής εργασίας ορισμένου χρόνου. Το EURESμπορεί να σας βοηθήσει να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τις ευκαιρίες αυτές.

Οι ευκαιρίες εργασίας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ευρώπης είναι εκατοντάδες: από τη συγκομιδή φρούτων στο Βέλγιο έως την εργασία σε παραθεριστικές κατασκηνώσεις στη Γαλλία και από τη συμμετοχή σε αρχαιολογικά προγράμματα έως την απασχόληση σε θεματικά πάρκα. Οι δυνατότητες είναι απεριόριστες. Εν ολίγοις, υπάρχουν επιλογές για όλους: από τον φοιτητή που θέλει να αποδράσει για λίγους μήνες έως τον εργαζόμενο που αναζητά νέες προκλήσεις.

Στην πύλη EURES θα βρείτε περισσότερες από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας, εκ των οποίων κάποιες αφορούν θέσεις εποχικής απασχόλησης. Περισσότεροι από 850 σύμβουλοι EURES σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι στη διάθεσή σας για να σας δώσουν πολύτιμες πληροφορίες τοπικού ενδιαφέροντος.
Μια εποχική θέση εργασίας σε κάποιο σημείο της Ευρώπης έχει να σας προσφέρει πολλαπλά οφέλη. Μπορείτε να αποκτήσετε νέες δεξιότητες ή να μάθετε μια ξένη γλώσσα. Ή μπορείτε να γνωρίσετε μια άλλη κουλτούρα και γενικότερα να διευρύνετε τους ορίζοντές σας, μαθαίνοντας περισσότερα για τον εαυτό σας στην πορεία.

Και εάν όλα αυτά δεν είναι αρκετά για να σας πείσουν, έχετε υπόψη ότι πλήθος εργοδοτών που είναι εγγεγραμμένοι στην πύλη EURES προσδιόρισαν τη «διεθνή εργασιακή εμπειρία» ως μια από τις πλέον πολύτιμες δεξιότητες που μπορεί να έχει ένας υποψήφιος στο βιογραφικό του. Επομένως μια εποχική θέση εργασίας στην Ευρώπη θα σας βοηθήσει να ενισχύσετε τη θέση σας στην αγορά εργασίας.

Με τόσες δυνατότητες, φυσικό είναι να υπάρχει ανταγωνισμός. Οπότε, εάν θέλετε να βρείτε τη θέση που σας ταιριάζει γάντι, θα πρέπει να κινητοποιηθείτε τώρα. Αναρωτιέστε από πού να ξεκινήσετε; Μπορείτε να συμβουλευθείτε εθνικές και τοπικές εφημερίδες, καθώς και πολυάριθμους δικτυακούς τόπους, εκ των οποίων ορισμένοι χρηματοδοτούνται από τις δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης.

Η εύρεση εποχικής εργασίας μπορεί να μην είναι τόσο δύσκολη εάν ξεκινήσετε έγκαιρα. Προτού όμως αποδεχτείτε οποιαδήποτε θέση, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τι ακριβώς σας περιμένει.

Το EURES έφτιαξε για εσάς μια λίστα με το τι πρέπει να κάνετε προτού υποβάλλετε αίτηση για μια εποχική θέση εργασίας στο εξωτερικό.

Κατάλογος ελέγχου για εποχιακούς εργαζομένους

Κατανοήστε τη χώρα προορισμού:
Φροντίστε να ενημερωθείτε όσο το δυνατόν περισσότερο για τη χώρα προορισμού και για τον πολιτισμό της.
Μελετήστε τη γλώσσα και προσπαθήστε να μάθετε κάποιες βασικές φράσεις.
Ενημερωθείτε για το φορολογικό σύστημα της χώρας. Πώς λειτουργεί;
Κατανοήστε τις πληροφορίες σχετικά με τις συμβάσεις εργασίας.
Μάθετε πώς λειτουργεί το εκεί σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Προτού αποδεχθείτε μια θέση εργασίας:
Ποτέ μην αποδέχεστε προτάσεις χωρίς έγγραφη επιβεβαίωση των όρων εργασίας.
Φροντίζετε να λαμβάνετε πάντοτε έγγραφη επιβεβαίωση για τις αποδοχές σας και για το πώς θα πληρώνεστε. Θα χρειαστεί να ανοίξετε λογαριασμό σε κάποια τοπική τράπεζα;
Βεβαιωθείτε ότι στη σύμβαση εργασίας αναφέρονται ξεκάθαρα οι όροι εργασίας.

Προετοιμαστείτε για την αναχώρηση:
Βεβαιωθείτε ότι έχετε έγκυρο διαβατήριο / έγκυρο δελτίο ταυτότητας και εάν όχι φροντίστε να το ανανεώσετε πολύ πριν την αναχώρηση.
Υποβάλετε αίτηση για την ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθενείας (ΕΚΑΑ), η οποία καλύπτει όλες τις ιατρικές δαπάνες στην Ευρώπη.
Μην φύγετε από την πατρίδα σας χωρίς επαρκή ασφαλιστική κάλυψη. Κάντε έρευνα αγοράς για να πετύχετε καλή τιμή.
Πάρτε αρκετά χρήματα μαζί σας ώστε να καλύψετε τα έξοδά σας και το εισιτήριο της επιστροφής όσο περιμένετε τον πρώτο σας μισθό.
Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει την αλληλογραφία σας και ότι έχετε πληρώσει τους λογαριασμούς σας προτού φύγετε.
Ενημερώστε τους ανθρώπους του περιβάλλοντός σας ότι θα λείπετε και δώστε τους ένα μέσο επικοινωνίας μαζί σας.
Βγάλτε φωτοτυπίες όλων των εγγράφων που θα χρειαστείτε.

Θυμηθείτε: για περισσότερες συμβουλές μπορείτε πάντα να επικοινωνείτε με έναν σύμβουλο του EURES στη χώρα όπου πρόκειται να μεταβείτε. Βρείτε τον δικό σας σύμβουλο EURES εδώ.