ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ (Ν.Δ. 3789/57)



Κανονισμός Εργασίας Επιχείρησης
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ (Ν.Δ. 3789/57)
Κανονισμός εργασίας είναι το σύνολο των κανόνων που ρυθμίζουν τις κατά την εκτέλεση της εργασίας διαμορφούμενες σχέσεις μεταξύ της επιχείρησης και του πάσης φύσεως προσωπικού που συνδέεται με αυτή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, αλλά και τις μεταξύ των ιδίων των εργαζομένων σχέσεις και συμπεριφορές.
Επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή (φυσικά ή νομικά πρόσωπα Ιδιωτικού ή Δημοσίου δικαίου), εφόσον απασχολούν άνω των 70 εργαζομένων, υποχρεούνται να καταρτίσουν Κανονισμό Εργασίας.

Ο Κανονισμός πρέπει να περιέχει κανόνες σχετικά με την εκτέλεση της εργασίας, για τη διατήρηση της τάξης και της πειθαρχίας του προσωπικού και όχι θέματα που αναφέρονται στη διαδικασία και τις προϋποθέσεις πρόσληψης.
Ο Κανονισμός έχει νομική ισχύ, εφόσον κυρωθεί από την αρμόδια αρχή. Η κύρωση του Κανονισμού Εργασίας γίνεται ως εξής:
α) Για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις – εκμεταλλεύσεις, με απόφαση του Διευθυντή της Κοιν/κης Επιθεώρησης Εργασίας, όπου η έδρα της επιχείρησης – εκμετάλλευσης.
β) Για τις επιχειρήσεις του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ., τις Τράπεζες και τους Ο.Τ.Α., με απόφαση του Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Απασχόλησης και του κατά περίπτωση εποπτεύοντος Υπουργού.

Διαδικασία κύρωσης
Για την κύρωση του Κανονισμού Εργασίας απαιτείται η υποβολή από την επιχείρηση:
α) Αίτησης στην οποία θα αναφέρεται ο συνολικός αριθμός απασχολούμενων στην επιχείρηση – εκμετάλλευση.
β) Σχέδιο Κανονισμού σε 10 αντίγραφα.
γ) Παράβολο το ύψος του οποίου καθορίζεται με Υπουργική Απόφαση και είναι ανάλογο των απασχολούμενων, το οποίο κατατίθεται μέσω της αρμόδιας ΔΟΥ, στον ΚΑΕ 3428 "Έσοδα καταργηθέντος Ειδικού Λογαριασμού Υπ. Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας " Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (άρθρο 28-33 Ν. 3239/55 και άρθρο 1 του ΝΔ 184/69).
Μετά την κύρωσή του, ο Κανονισμός αναρτάται σε προσιτό σημείο της επιχείρησης και αποτελεί συμπλήρωση της ατομικής σύμβασης.