«Ενέσεις» ρευστού σε νέους και καινοτόμους επιχειρηματίες


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

«Ενέσεις» ρευστού σε νέους και καινοτόμους επιχειρηματίες

Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης μπορεί να αγγίξει το 1 εκατ. ευρώ

«Ενέσεις» ρευστού σε νέους και καινοτόμους επιχειρηματίες
Δύο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση της νεανικής και καινοτόμου επιχειρηματικότητας θα υλοποιήσει μέσα στο καλοκαίρι το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
Σύντομα πρόκειται να προκηρυχθεί ένα νέο πρόγραμμα "Επιχειρηματικότητα των Νέων" στο πλαίσιο του νέου επενδυτικού νόμου, συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ. Το νέο καθεστώς θα δέχεται επενδυτικά σχέδια από 1ης Ιουλίου.
Αυτή η δράση αφορά την κάλυψη λειτουργικών δαπανών για τα πρώτα 5 έτη λειτουργίας της επιχείρησης που θα δημιουργήσουν νέοι ηλικίας 20-40 ετών. Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης μπορεί να φθάσει μέχρι 1 εκατομμύριο ευρώ.
Η "Επιχειρηματικότητα των Νέων" είναι το μοναδικό καθεστώς του Επενδυτικού Νόμου που προσφέρει ενίσχυση για μια σειρά δαπανών που αφορούν τόσο στη σύσταση όσο και στη λειτουργία της επιχείρησης όπως:
«Ενέσεις» ρευστού σε νέους και καινοτόμους επιχειρηματίες
  • αμοιβές για νομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες διοικητικής υποστήριξης
  • παροχής συμβουλών που έχουν άμεση σχέση με τη δημιουργία της επιχείρησης
  • τόκους εξωτερικής χρηματοδότησης
  • μίσθωση εγκαταστάσεων και εξοπλισμού
  • δαπάνες για ενέργεια, ύδρευση και θέρμανση
  • διοικητικές επιβαρύνσεις και φόρους, εκτός του Φ.Π.Α. και των εταιρικών φόρων
  • χρηματοδοτική μίσθωση (leasing) εγκαταστάσεων και εξοπλισμού παραγωγής
  • ακόμα και δαπάνες για τη μισθοδοσία, όπου περιλαμβάνονται και οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.
Υποστηρικτικά οι νέοι μπορούν να απευθυνθούν στο ΕΤΕΑΝ, στο οποίο προβλέπεται ειδική δράση για την επιχειρηματικότητα των νέων συνολικού ύψους 90 εκατ. ευρώ, με στόχο την αξιοποίηση χαμηλότοκων δανείων από 30.000 έως 300.000 ευρώ, για να καλύψουν την ιδία συμμετοχή στον νέο επενδυτικό νόμο.
Λόγω κρίσης
Από άνεργοι... ελεύθεροι επαγγελματίες
Η οικονομική κρίση και η έλλειψη θέσεων εργασίας στο Δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα ωθεί πολλούς ανέργους να δοκιμάσουν την "τύχη" τους ως επιχειρηματίες.
Μπροστά στην προοπτική μιας ατέρμονης αναζήτησης απασχόλησης, πολλοί νέοι, αλλά και μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι ανοίγουν τη δική τους επιχείρηση, αξιοποιώντας συχνά κάποιο πρόγραμμα επιδότησης μέσω ΟΑΕΔ ή ΕΣΠΑ.
Συνολικά 18.756 εγγραφές επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκαν στο α' τετράμηνο του 2011, ενώ οι διαγραφές έφθασαν τις 17.974, με βάση τα στοιχεία των επιμελητηρίων που συγκέντρωσε το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
Με θετικό πρόσημο εγγραφών νέων επιχειρήσεων κλείνει και ο μήνας Απρίλιος του 2011, καθώς ο αριθμός των εγγραφών για τον συγκεκριμένο μήνα υπερέβη τον αριθμό των διαγεγραμμένων κατά 1.443 επιχειρήσεις.
Αναλυτικότερα, για τον μήνα Απρίλιο τα στοιχεία των επιμελητηρίων όλης της χώρας δίνουν ένα σύνολο εγγραφών που φτάνει τις 4.493 νέες επιχειρήσεις, ενώ το σύνολο των διαγραφών ανήλθε στις 3.050 επιχειρήσεις.
Το ίδιο συνέβη και τον περασμένο Μάρτιο, καθώς το σύνολο των εγγεγραμμένων νέων επιχειρήσεων για τον συγκεκριμένο μήνα υπερέβη τον αριθμό των διαγεγραμμένων κατά 370 επιχειρήσεις. Ειδικότερα, κατεγράφησαν 5.050 ανοίγματα επιχειρήσεων ενώ οι διαγραφές έφθασαν τις 4.680.
Επιχορήγηση που φτάνει το 50% του επενδυτικού σχεδίου
Το δεύτερο πρόγραμμα, μέσω του ΕΣΠΑ, αφορά τη Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικά, το πρόγραμμα ενισχύει μέσω επιχορήγησης έως και του 50% του επενδυτικού σχεδίου, επιχειρήσεις που έχουν κλείσει έως και πέντε πλήρεις διαχειριστικές χρήσεις και αφορά επενδύσεις από 30.000 έως 300.000 ευρώ.
Το πρόγραμμα ενισχύει, μέσω επιχορήγησης που φτάνει στο 50% του επενδυτικού σχεδίου, την ίδρυση επιχειρήσεων από φυσικά πρόσωπα άνω των 18 ετών, που επιδιώκουν να μετατρέψουν μια καινοτόμο ιδέα ή/και μια κατοχυρωμένη τεχνογνωσία, η οποία δεν έχει μέχρι τώρα αξιοποιηθεί εμπορικά, σε επιχειρηματική καινοτομία. Το πρόγραμμα ξεκινάει από τις 15 Ιουλίου.