Αποκατάσταση αδικιών

ειδικά πειθαρχικά παραπτώματα



  • 2. Η μη εμφάνιση ή η άρνηση κατάθεσης του μάρτυρα χωρίς εύλογη αιτία αποτελεί πλημμέλημα και αν είναι υπάλληλος και πειθαρχικό παράπτωμα. Εύλογη αιτία θεωρείται και η συγγένεια του διωκομένου με το μάρτυρα σε ευθεία γραμμή ή έως και το δεύτερο βαθμό σε πλάγια γραμμή.
  • Παράλειψη εκτέλεσης της ποινής αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα.
  • 4. Η αίτηση του ενδιαφερομένου κοινοποιείται με μέριμνα του ίδιου προς την υπηρεσία του και τις τυχόν άλλες εμπλεκόμενες δημόσιες αρχές. Τα ερωτήματα που υποβάλλονται εκ μέρους δικαστηρίου ή δημόσιας αρχής κοινοποιούνται, με μέριμνα τους, στον ενδιαφερόμενο και στις αρχές του προηγούμενου εδαφίου. Ο ενδιαφερόμενος και οι δημόσιες αρχές μπορούν να υποβάλουν στην Επιτροπή υπόμνημα εντός δέκα (10) ημερών από την κοινοποίηση σε αυτούς του σχετικού ερωτήματος ή αίτησης.

  1. λ) το ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα που προβλέπεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 130 του παρόντος νόμου,
  2. λα) το ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα που προβλέπεται στο τρίτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 144 του παρόντος νόμου,
  3. λβ) το ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα που προβλέπεται στην παράγραφο 4 του άρθρου τρίτου του παρόντος νόμου,

Ν. 4325/2015 (ΦΕΚ Α 47/11-5-2015)

Ν. 4325/2015 (ΦΕΚ 47/τ. Α΄/11-5-2015)

Άρθρο 6. Πειθαρχικά παραπτώματα 1. Το άρθρο 107 του Ν.3528/2007 (Α΄ 26), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής: «Άρθρο 107 Απαρίθμηση πειθαρχικών παραπτωμάτων

Ν. 4325/2015 (ΦΕΚ Α 47/11-5-2015) Εκδημοκρατισμός της Διοίκησης - Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση. Αποκατάσταση αδικιών και άλλες διατάξεις.

Πειθαρχικά παραπτώματα, πειθαρχικές ποινές και απόλυση

υπό όρο (με αφορμή το ΒουλΣυμβΠλημΛαρ 433/2004)

Άρθρο 19 - Νόμος 4712/2020 - Πειθαρχικά παραπτώματα

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ: 29/07/2020

 ΠροηγούμενοΕπόμενο 

Ο περιορισμός του δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας προς όφελος της εκπαίδευσης στο ελληνικό και ενωσιακό δίκαιο

1. Οι υπηρεσίες που αναφέρονται στην περ. ε΄ της παρ. 2 του άρθρου 4 υποχρεούνται να συνδράμουν στο έργο της ΔΙ.Μ.Ε.Α., όταν υποβάλλεται σχετικό αίτημα για τη διενέργεια ελέγχου από τον Διοικητή της, παρέχοντας στοιχεία ή πληροφορίες και συμμετέχοντας σε μικτά κλιμάκια ελέγχων. Η αδικαιολόγητη άρνηση παροχής στοιχείων ή πληροφοριών ή για συμμετοχή σε μικτά κλιμάκια ελέγχων συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα που ελέγχεται από τα κατά περίπτωση αρμόδια πειθαρχικά όργανα.2. Οι υπηρεσίες από τις οποίες προέρχονται οι αποσπασμένοι υπάλληλοι στη ΔΙ.Μ.Ε.Α. υποχρεούνται να συνδράμουν την αποστολή της ΔΙ.Μ.Ε.Α., αν τους ζητηθεί, παρέχοντας στοιχεία ή πληροφορίες που σχετίζονται με το ελεγκτικό έργο κατά περίπτωση/υπόθεση, συνδράμοντας στο έργο των μικτών κλιμακίων ελέγχων. Η μη χορήγηση των ζητούμενων στοιχείων ή πληροφοριών, καθώς και η χορήγηση ανακριβών στοιχείων και γενικά η παρακώλυση του έργου της ΔΙ.Μ.Ε.Α. από τους υπόχρεους, πέρα από τις προβλεπόμενες ποινικές ευθύνες, αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα που ελέγχεται από τα κατά περίπτωση αρμόδια πειθαρχικά όργανα.

Νόμος 2776/99 - Άρθρο 68

Άρθρο 68: Πειθαρχικά παραπτώματα



Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο

Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.

   

Χρήστης

Κωδικός

  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού

   

  

Νέοι χρήστες

Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.

Δημιουργία νέου λογαριασμού

 


 


1. Παραπτώματα που μπορεί να επισύρουν πειθαρχική, ποινή κατά του δράστη τους είναι μόνο τα αναγραφόμενα στις διατάξεις του παρόντος άρθρου και διακρίνονται ανάλογα με τη βαρύτητά τους σε τρεις κατηγορίες. Η συμμετοχή στα παραπτώματα αυτό, καθώς και απόπειρα αυτών αντιμετωπίζονται ανάλογα.


 


2. Πειθαρχικά παραπτώματα της κατηγορίας Α' είναι τα ακόλουθα:


 


α) Απείθεια στις νόμιμες εντολές του προσωπικού του καταστήματος, όπως άρνηση παροχής οφειλόμενης υπηρεσίας ή παρεμπόδιση τρίτου να παράσχει οφειλόμενη υπηρεσία.


 


β) Βίαιη απόδραση περισσότερων κρατουμένων με ενωμένες δυνάμεις.


 


γ) Άσκηση ή απειλή άσκησης βίας κατά μελών του προσωπικού του καταστήματος,


 


δ) Άσκηση σωματικής βίας κατά συγκρατούμενου,


 


ε) Προσβολή κατά της γενετήσιας ελευθερίας,


 


στ) Εν γνώσει κατασκευή ή κατοχή αιχμηρών ή εν γένει επικίνδυνων αντικειμένων τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως όπλα,


 


ζ) Εισαγωγή, παρασκευή, ανάμειξη, καλλιέργεια, κατοχή, διάθεση ή χρήση ναρκωτικών ή οινοπνευματωδών ουσιών και οποιαδήποτε άλλη διάπραξη των βασικών εγκλημάτων του νόμου περί ναρκωτικών,


 


η) Καταστροφή περιουσιακών στοιχείων του καταστήματος ιδιαίτερα μεγάλης αξίας ή ειδικής χρήσης,


 


θ) Δωροδοκία μέλους του προσωπικού του καταστήματος.


 


ι) Η χρήση ή η κατοχή κινητού τηλεφώνου.


 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 2 τίθεται όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 4 του άρθρου 20 του νόμου 3772/2009 (ΦΕΚ 112/Α/2009).


 


3. Πειθαρχικά παραπτώματα της κατηγορίας Β' είναι τα ακόλουθα:


 


α) Αφαίρεση ειδών αξίας ή ανάγκης από συγκρατούμενο ή παράνομη χρήση πραγμάτων που ανήκουν στο κατάστημα ή σε τρίτο,


 


β) Κατοχή, χωρίς άδεια, χρημάτων ή άλλων απαγορευμένων από τον κανονισμό ειδών,


 


γ) Απειλή ή άσκηση ψυχολογικής βίας κατά συγκρατούμενου,


 


δ) Πώληση ειδών αποκλειστικής χρήσης, όπως φάρμακα,


 


ε) Οργάνωση παράνομων και απαγορευμένων παιχνιδιών.


 


στ) Απόδραση κρατουμένου.


 


ζ) Ψευδής απόπειρα αυτοκτονίας ή αυτοτραυματισμός ή κατάποση ξένων αντικειμένων για αποφυγή εκπλήρωσης υποχρεώσεων ή για επίτευξη ευεργετήματος,


 


η) Ύβρεις ή συκοφαντίες κατά του προσωπικού ή συγκρατούμενου.


 


θ) Συστηματική διατύπωση αβάσιμων και ψευδών παραπόνων.


 


4. Πειθαρχικά παραπτώματα της κατηγορίας Γ' είναι τα ακόλουθα:


 


α) Παράβαση της νομοθεσίας για τα παράνομα ή απαγορευμένα παιχνίδια εκτός από την περίπτωση της παραγράφου 3 στοιχείο ε' του παρόντος άρθρου.


 


β) Εν γνώσει κατασκευή, κατοχή ή χρήση απαγορευμένων ειδών, εκτός από τα αναγραφόμενα στην κατηγορία Α'.


 


γ) Συστηματική παράλειψη τήρησης των κανόνων υγιεινής του κρατουμένου ή του ατομικού κελιού ή θαλάμου, καθώς και ρύπανση εγκαταστάσεων ή κοινοχρήστων χώρων.


 


δ) Παρότρυνση άλλου κρατουμένου για διάπραξη των παραπτωμάτων όλων των κατηγοριών.


 


5. Μετά πάροδο έξι μηνών από την τέλεση του πειθαρχικού παραπτώματος επέρχεται παραγραφή. Η προθεσμία της παραγραφής αναστέλλεται κατά τη διάρκεια της πειθαρχικής διαδικασίας και μέχρι έξι μήνες κατά ανώτατο όριο.

Άρθρο 173 - Πειθαρχικά παραπτώματα ενώπιον δικαστηρίων

Διαβούλευση: 

Σχέδιο Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για το Νέο «Κώδικα περί Δικηγόρων»

Ενότητα: 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η' Πειθαρχικό Δίκαιο

Ισχύον Άρθρο: 

Πειθαρχικά παραπτώματα που διαπράττονται ενώπιον δικαστηρίου σε δημόσια συνεδρίαση ή ενώπιον εντεταλμένου δικαστή, ανακριτή ή εισηγητή βεβαιώνονται με έκθεση που στέλνεται στον Πρόεδρο του οικείου δικηγορικού συλλόγου, για την τήρηση και ολοκλήρωση της σχετικής πειθαρχικής διαδικασίας. Σε κάθε περίπτωση οι δικαστικές αρχές έχουν υποχρέωση να ανακοινώνουν στον οικείο δικηγορικό σύλλογο κάθε πειθαρχικό παράπτωμα δικηγόρου του οποίου λαμβάνουν γνώση.