«Οι σπουδές πληροφορικής δίνουν λύση στην κρίση εργασίας»


«Οι σπουδές πληροφορικής δίνουν λύση στην κρίση εργασίας»

Μαθήματα e-learning για κάθε επίπεδο γνώσης


«Απαραίτητη η γνώση ηλεκτρονικού υπολογιστή»: μόνιμη επωδός που συνοδεύει κάθε νέα προς πλήρωση θέση εργασίας, απόδειξη ότι η ικανότητα χρήσης υπολογιστή συνιστά ικανή και αναγκαία συνθήκη για την εργασιακή επιβίωση κάποιου στη σημερινή ψηφιακή εποχή.

Γνώσεις πληροφορικής "από το α έως το ω" ευελπιστεί ότι θα παράσχει το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (e-learning) του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιά στους συμμετέχοντες όλων των επιπέδων, από αρχάριους που δεν γνωρίζουν καν τη χρήση του "Enter" μέχρι έμπειρους επαγγελματίες που επιθυμούν να ανανεώσουν και να επικαιροποιήσουν τις γνώσεις τους.

Η κυρία Μαρία Βίρβου, καθηγήτρια του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος e-learning στην Πληροφορική, απάντησε στις ερωτήσεις του "Εθνος-Εργασία" σχετικά με το περιεχόμενο του προγράμματος, αλλά και τη σπουδαιότητα της γνώσης -τουλάχιστον- των βασικών αρχών Πληροφορικής στις μέρες μας.

Κυρία Βίρβου, ο κλάδος της Πληροφορικής μοιάζει να είναι από τους ελάχιστους όπου μπορεί ακόμα κάποιος να βρει δουλειά, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Πώς το εξηγείτε αυτό;

Αυτό είναι κάτι αναμενόμενο γιατί η Πληροφορική έχει ήδη εισχωρήσει σε όλους τους τομείς εργασίας, χωρίς όμως να έχει αναπτυχθεί ακόμα επαρκώς ώστε να μπορεί να καλύπτει τις τρέχουσες τεράστιες ανάγκες. Μάλιστα, αυτήν την εποχή όλες οι υγιείς επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται ότι θα πρέπει να επενδύσουν στην Πληροφορική προκειμένου να γίνουν ανταγωνιστικότερες.

Αλλωστε, μην ξεχνάμε ότι όλοι οι οικονομολόγοι προβλέπουν πως οι νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργούνται, καθώς θα ανακάμπτει η ελληνική και η παγκόσμια οικονομία, θα είναι θέσεις εργασίας με υψηλές απαιτήσεις σε εξειδικευμένες γνώσεις Πληροφορικής και νέων τεχνολογιών. Η εκτίμησή μου είναι ότι η Πληροφορική αποτελεί μία καλή λύση στην κρίση εργασίας, αλλά και γενικότερα στην οικονομική κρίση.

Ποιοι είναι οι στόχοι του προγράμματος e-learning του Τμήματος Πληροφορικής;

Το πρόγραμμα e-learning στοχεύει να δώσει τη δυνατότητα σε πολλούς ανθρώπους να επικαιροποιήσουν τη γνώση τους ή να αποκτήσουν νέα γνώση σε διάφορους τομείς της Πληροφορικής. Με αυτόν τον τρόπο στοχεύουμε να βοηθήσουμε στην εξάπλωση των γνώσεων Πληροφορικής ώστε οι εκπαιδευόμενοι να βελτιώσουν τις δυνατότητές τους για εύρεση νέας εργασίας ή για κατοχύρωση και εξέλιξη της θέσης που ήδη έχουν. Ομως και οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί μπορούν να ωφεληθούν πολύ αν οι υπάλληλοι που απασχολούν εκπαιδευτούν σε θέματα Πληροφορικής. Για τους λόγους αυτούς στοχεύουμε να καλύψουμε ένα ευρύτατο φάσμα σε μαθήματα Πληροφορικής.

Υπάρχει κάποιος περιορισμός στις ενότητες που μπορεί να επιλέξει ένας καταρτιζόμενος;

Κάθε καταρτιζόμενος μπορεί να επιλέξει όσα μαθήματα επιθυμεί, ανάλογα με τον προσωπικό χρόνο που θα διαθέσει. Τα σεμινάρια e-learning θα γίνονται εξ ολοκλήρου εξ αποστάσεως μέσω ασύγχρονης επικοινωνίας, που σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να μένει οπουδήποτε στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό και να παρακολουθεί όσα μαθήματα θέλει και μπορεί, οποιαδήποτε ώρα, από το σπίτι του ή από τον χώρο εργασίας του χωρίς να χάνει χρόνο ή χρήματα σε μετακινήσεις.

Υπάρχουν ενότητες για συγκεκριμένες κατηγορίες εκπαιδευομένων;

Υπάρχουν μαθήματα για τέσσερις κατηγορίες εκπαιδευομένων:

1. Για αρχάριους που θέλουν να ασχοληθούν με την Πληροφορική. Πρόκειται για μαθήματα που αφορούν τη χρήση υπολογιστών και κάποιων βασικών πακέτων αλλά και θέματα βασικής Πληροφορικής.

2. Για πιο προχωρημένους που επιθυμούν να βελτιώσουν τις γνώσεις τους.

3. Για έμπειρους επαγγελματίες ή αποφοίτους Πληροφορικής, οι οποίοι επιθυμούν να επικαιροποιήσουν τη γνώση τους.

4. Για φοιτητές ή αποφοίτους άλλων σχολών πέραν της Πληροφορικής που επιθυμούν να διδαχθούν θέματα σχετικά με την εμπλοκή της Πληροφορικής στη δική τους επιστήμη.

Ποια από τα εκπαιδευτικά αντικείμενα που προσφέρονται συνδέονται περισσότερο με την αγορά εργασίας;

Θα έλεγα ότι όλα συνδέονται με την αγορά εργασίας, με την έννοια ότι κάποια μαθήματα θεωρητικά (όπως π.χ. τα Μαθηματικά), που εκ πρώτης όψεως δείχνουν ότι δεν σχετίζονται άμεσα με την αγορά εργασίας, μπορεί να είναι προαπαιτούμενα για να κατανοήσει κανείς κάποια άλλα μαθήματα.
Μέχρι πότε μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι και ποια η ανταπόκριση του κοινού έως τώρα;
Οι αιτήσεις γίνονται μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου 2012. Η μέχρι τώρα ανταπόκριση του κοινού είναι εντυπωσιακή και έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες μας. Ενα μεγάλο μέρος των αιτήσεων προέρχεται από ανέργους, τους οποίους προσπαθούμε να βοηθήσουμε με το να προσφέρουμε τα μαθήματα με κόστος μειωμένο στο 50%.
Υπάρχει επίσης ανταπόκριση από εταιρείες που επιθυμούν να εκπαιδεύσουν τους υπαλλήλους τους. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορεί κανείς να απευθύνεται στα τηλέφωνα 210 4142133 και 210 4142263, αλλά και στον διαδικτυακό τόπο https://elearning.cs.unipi.gr.
Διεθνές αναγνωρισμένο πιστοποιητικό
Οσοι ολοκληρώσουν επιτυχώς μία ή περισσότερες ενότητες λαμβάνουν κάποιο πιστοποιητικό; Υπάρχει διεθνής αναγνώριση;
Αν ολοκληρώσουν επιτυχώς κάποιο μάθημα, λαμβάνουν πιστοποιητικό παρακολούθησης. Διεθνής αναγνώριση υπάρχει για το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Μάλιστα, πρόσφατα το Τμήμα μας αξιολογήθηκε από εξωτερικούς αξιολογητές που ήταν καθηγητές κορυφαίων πανεπιστημίων του εξωτερικού (Αμερική, Γαλλία, Αγγλία) και έκριναν ότι η ποιότητα σπουδών που προσφέρουμε στα προγράμματά μας (ειδικά στα μεταπτυχιακά και διδακτορικά) είναι άριστη, εντυπωσιακή και εξαιρετικά ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο. Αυτό αποτελεί εγγύηση ότι τα σεμινάρια e-learning, τα οποία τώρα ξεκινούν, θα είναι υψηλής ποιότητας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ