ΣτΕ: Αντίθετες με το μεσοπρόθεσμο οι προσλήψεις αστυνομικών


ΣτΕ: Αντίθετες με το μεσοπρόθεσμο οι προσλήψεις αστυνομικών
26/10/2011 | 21:27Τελευταία Ενημέρωση: 21:27 26/10/2011

προηγούμενο1 από 1επόμενο
Διαφημίσεις Google
On-Line Χρηματιστήριο
Συναλλαγές Μετοχών, Δεικτών, Forex. Plus500 Δωρεάν Επίδειξης. Μπόνους!
www.Plus500.gr
Μαθήματα Φωτοβολταϊκών
Εκπαιδεύσου στα Φωτοβολταϊκά και ξεκίνησε μία νέα, καλύτερη Καριέρα!
www.SolarEnergyCourses.com
Μη νόμιμο έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) το Προεδρικό Διάταγμα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή για 100 προσλήψεις στην ΕΛ.ΑΣ.

Παρόμοια απόφαση είχε πάρει και το μετά το Ε' Τμήμα του ΣτΕ.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, το συγκεκριμένο ΠΔ κρίθηκε παράνομο καθώς είναι εκτός του πλαισίου των δεσμεύσεων που επιβάλλει το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015, αλλά και επειδή από κανένα στοιχείο δεν βεβαιώνεται ότι η δαπάνη, η οποία ανέρχεται στα 2.477.000 ευρώ, για τη δημιουργία των νέων οργανικών θέσεων και των 100 προσλήψεων στην ΕΛΑΣ (Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης), έχει περιληφθεί στον προϋπολογισμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη της επόμενης πενταετίας.

Στη σχετική γνωμοδότηση αναφέρεται ότι το μεσοπρόθεσμο καθορίζει, μεταξύ των άλλων, τους προϋπολογισμούς των υπουργείων «με βάση ορισμένες εκτιμήσεις και παραδοχές που αφορούν, μεταξύ των άλλων, τον αριθμό του προσωπικού, την εφαρμογή του κανόνα μία πρόσληψη ανά πέντε αποχωρήσεις, προκειμένου να μειωθεί το μισθολογικό κόστος και για την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού».

Οι δικαστές αναφέρουν ότι το μεσοπρόθεσμο «δεν περιέχει εκτιμήσεις ή προβλέψεις για τη σύσταση νέων οργανικών θέσεων ή την ίδρυση νέων υπηρεσιών, που συνεπάγονται σοβαρές επιβαρύνσεις στις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού κατά την περίοδο 2012-2015».

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κατά τη διάρκεια επεξεργασίας του διατάγματος, απέστειλε στο ΣτΕ έκθεση του Φεβρουαρίου 2011, που αναφέρεται στην αναγκαιότητα των προσλήψεων στην ΕΛ.ΑΣ. για την αντιμετώπιση των νέων μορφών εγκληματικότητας και την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, ενώ παράλληλα υπογραμμίζεται ότι το έλλειμμα των κενών οργανικών θέσεων ανέρχεται συνολικά στις 9.986 αστυνομικούς διαφόρων βαθμών.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας απάντησαν στην επιχειρηματολογία αυτή της ΕΛ.ΑΣ. ότι όλα τα στοιχεία που επικαλείται είναι προγενέστερα από το χρόνο έναρξης ισχύος του μεσοπρόθεσμου με το οποίο καθορίζεται το πλαίσιο της γενικής δημοσιονομικής διαχείρισης για την επόμενη 5ετία και έτσι δεν τα λαμβάνουν υπόψη τους.