Αύξηση του αριθμού των εργαζομένων και των εργοδοτών που απευθύνονται στις υπηρεσίες του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας


Τρέχουν και δεν φτάνουν οι Επιθεωρητές Εργασίας

ΑΘΗΝΑ 16/11/2011


Διαφημίσεις Google


Μάθετε Αγγλικά μόνοι σας
Αγγλικά από τον υπολογιστή σας
online μόνο με 59.40€ για 1 χρόνο
www.qenglish.gr
Αύξηση του αριθμού των εργαζομένων και των εργοδοτών που απευθύνονται στις υπηρεσίες του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας για διαμεσολάβηση, καταδεικνύουν τα στοιχεία της συμφιλιωτικής δραστηριότητας του Σ.ΕΠ.Ε. για το Α΄ εννεάμηνο του 2011.

Συγκεκριμένα, παρατηρείται αύξηση στο ποσοστό των εργατικών διαφορών που διενεργήθηκαν από του Επιθεωρητές Εργασίας, κατά 1,72% και 4,36% σε σχέση με το 2010 και 2009, αντίστοιχα.

Επιπλέον, αύξηση κατά 5,24% σε σχέση με πέρσι και κατά 2,14% σε σχέση με το 2009, παρουσιάζουν φέτος και οι επιλυθείσες εργατικές διαφορές γεγονός που, σε συνδυασμό με τις ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις στα καταβληθέντα χρηματικά ποσά (ποσοστό 12,59 % σε σχέση με το 2010, και 23,16% σε σχέση με το 2009), καταδεικνύει τον ιδιαίτερα ενισχυμένο ρόλο που διαδραματίζει ο παραπάνω φορέας.

"Η εξέλιξη δείχνει ότι ενισχύεται σταθερά ο συμφιλιωτικός χαρακτήρας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας", αναφέρει ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, Μιχάλης Χάλαρης, και προσθέτει ότι "κατά την τρέχουσα περίοδο το 47,06% των εργατικών διαφορών επιλύεται απαλλάσσοντας κυρίως τους εργαζόμενους, αλλά και τους εργοδότες, από δικαστικά έξοδα και λοιπή ταλαιπωρία".

"Οι διαφορές μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών είναι σύνηθες κοινωνικό φαινόμενο", υποστηρίζει ο κ. Χάλαρης.

"Ο τρόπος της παρέμβασης σχετίζεται αφενός μεν με το περιεχόμενο της καταγγελίας, αφετέρου δε με την επιθυμία του καταγγέλλοντος για τον τρόπο παρέμβασης. Έτσι, για καταγγελίες που αφορούν σε π.χ. απολύσεις, συμβάσεις εργασίας, καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων, βλαπτική μεταβολή ή κατάχρηση διευθυντικού δικαιώματος, επιλέγεται συνήθως ως πρώτο στάδιο η συμφιλιωτική παρέμβαση της Επιθεώρησης καθώς η θετική για τον εργαζόμενο επίλυση των διαφορών μπορεί να γίνει άμεσα και χωρίς κόστος", εξηγεί ο κ. Χάλαρης.

Ο θεσμός του Συμφιλιωτή Εργατικών Διαφορών εισάγεται για πρώτη φορά με το νόμο "Για την αναμόρφωση των Επιθεωρητών Εργασίας", (ν.3996/2011).

Παράλληλα στην Κεντρική Υπηρεσία του Σ.ΕΠ.Ε. πρόκειται να συσταθεί ειδικό Τμήμα Υποστήριξης Συμφιλιωτικής Διαδικασίας με βασική αρμοδιότητα την παροχή υποστήριξης στους Συμφιλιωτές Εργασίας κατά την άσκηση του διαμεσολαβητικού-συμφιλιωτικού τους έργου.

Για το σκοπό αυτό έχουν ήδη ολοκληρωθεί εξειδικευμένα σεμινάρια "πρακτικής της διαπραγμάτευσης", τα οποία παρακολούθησαν 50 Κοινωνικοί Επιθεωρητές - Συμφιλιωτές εργατικών διαφορών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ