Δημοσίευση τίτλουΑγώνας δρόμου για 55.000 προσλήψεις ανέργων


Αγώνας δρόμου για 55.000 προσλήψεις ανέργων

Οσοι προσληφθούν θα εργαστούν για πέντε μήνες

Αγώνας δρόμου για 55.000 προσλήψεις ανέργων
Περιορίζεται ο ρόλος των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων μόνο στην πραγματοποίηση των προσλήψεων 55.000 κοινωνικών θέσεων εργασίας, αφού ακόμα και στο τμήμα της σύνταξης και του ελέγχου των προκηρύξεων θα παρέμβει τελικά το ΑΣΕΠ. Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε από τη συμμετοχή των ΜΚΟ στην επιλογή των 55.000 οι οποίοι θα απασχοληθούν στους ΟΤΑ σε θέσεις κοινωνικής εργασίας από πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας και μετά την άρνηση του προέδρου του ΑΣΕΠ Γ. Βέη να εμπλακεί η ανεξάρτητη αρχή στην επιλογή των υποψηφίων, σύντομα θα υπάρξει λύση προκειμένου να μη χαθούν τα χρήματα του προγράμματος το οποίο λήγει τον Νοέμβριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο αρμόδιος υπουργός Γ. Κουτρουμάνης προκειμένου να διασφαλίσει την αντικειμενική επιλογή των υποψηφίων, θα καταθέσει σύντομα νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι προκηρύξεις των διαγωνισμών που θα δημοσιοποιήσουν οι φορείς εκτέλεσης του έργου (ΜΚΟ) θα συνταχθούν από το ΑΣΕΠ.
Το υπουργείο Εργασίας με τον τρόπο αυτό ανέστειλε τις αντιρρήσεις της ανεξάρτητης αρχής να εμπλακεί στο πρόγραμμα, αφού όπως χαρακτηριστικά είχε πει ο κ. Βέης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, δεν θα μπορούσε το ΑΣΕΠ να ελέγξει προκηρύξεις που έχουν συνταχθεί από ιδιωτικές εταιρείες.
Με την τροπολογία που θα καταθέσει το υπουργείο Εργασίας, το ΑΣΕΠ θα συντάξει τις προκηρύξεις όλων των ΜΚΟ ή θα δώσει προκήρυξη-πρότυπο, στο πλαίσιο που συντάσσονται οι διαγωνισμοί εποχικού προσωπικού για τους δήμους.
Οπως αναφέρουν πηγές του ΑΣΕΠ, με τη συγκεκριμένη διαδικασία θα μπορεί κατόπιν η ανεξάρτητη αρχή να ελέγχει τα μόρια των υποψηφίων τα οποία θα είναι αντίστοιχα με αυτά που προβλέπει ο νόμος 2190/1994. Οι ΜΚΟ περιορίζονται στον ρόλο του φορέα πρόσληψης των συμβασιούχων που θα απασχοληθούν μόνο για 5 μήνες στις θέσεις που προβλέπει το πρόγραμμα.
Στα βασικά κριτήρια που θα υπολογίζονται για τη πρόσληψη του προσωπικού θα είναι ο χρόνος που βρίσκεται ο υποψήφιος στην ανεργία, οι τίτλοι σπουδών, καθώς και η οικογενειακή κατάσταση όσων καταθέσουν αιτήσεις συμμετοχής.
Νίκος Β. Τσίτσας