επιδοτούμενα προγράμματα που εξήγγειλε η κυβέρνηση

με τα επιδοτούμενα προγράμματα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, θα έχουμε την μείωση της ανεργίας

Παρά τα επιδοτούμενα προγράμματα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, δεν έχουμε την παραμικρή μείωση της ανεργίας.

http://www.neakriti.gr/DefaultENC.aspx?page=printerfriendly&DocID=840815&srv=94

36 χιλιάδες άνεργοι στην Κρήτη
Ηράκλειο 22/07/2011 ,10:20
Η ανεργία στην Κρήτη αλλά και σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, αρχίζει να παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις. Η πραγματικότητα ξεπερνάει κατά πολύ τους αριθμούς. Πανελλαδικά οι άνεργοι αριθμούν γύρω στα 900.000 άτομα. Οι εγγεγραμμένοι είναι 687 χιλιάδες περίπου και οι επιδοτούμενοι 198 χιλιάδες περίπου. Στην Κρήτη συνολικά έχουμε 36 χιλιάδες περίπου ανέργους, με 26 χιλιάδες περίπου εγγεγραμμένους και 10 χιλιάδες περίπου επιδοτούμενους.
Η ανεργία, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία για την περιφέρεια Κρήτης, από το Μάιο έως τον Ιούνιο φαίνεται να είναι αυξημένη 2%. Σε πανελλαδικό επίπεδο, σε ό,τι αφορά τα στοιχεία για τους ανέργους, οι άνδρες αποτελούν το 42% του συνόλου και οι γυναίκες το 57% του συνόλου. Όσον αφορά στις ηλικιακές ομάδες των ανέργων σε ολόκληρη τη χώρα, οι ηλικίες από 18 έως 25 αποτελούν το 28%, οι ηλικίες από 25 έως 55 το 65%, ενώ το 9% αποτελούν οι ηλικίες από 55 και πάνω.
Η εκρηκτική κατάσταση της ανεργίας στο Ηράκλειο και ιδιαίτερα στις νέες ηλικίες φάνηκε και από την άνευ προηγουμένου συμμετοχή του κόσμου σε ολιγόμηνες προκηρύξεις του Δήμου Ηρακλείου. Στη μία είχαμε τη συμμετοχή 300 ατόμων για 10 θέσεις και στην άλλη τη συμμετοχή 600 ατόμων για 29 θέσεις συμβασιούχων. Τα φαινόμενα αυτά τα συναντάμε καθημερινά και, όπως φαίνεται, θα αυξάνονται μέρα με την ημέρα.

Δύσκολα τα πράγματα

Συναντήσαμε ανέργους στο κεντρικό κατάστημα του ΟΑΕΔ και τους ζητήσαμε να μας περιγράψουν την κατάσταση που ζουν...
Ο κ. Παντελής Τάγκινης μάς είπε ότι είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Είναι άνεργος εδώ και έναν χρόνο. Ευτυχώς παίρνει το επίδομα ανεργίας και τα "φέρνει βόλτα".
Ο κ. Δημήτρης Λούτσης μάς δήλωσε ότι τρεις μήνες είναι χωρίς δουλειά. Δεν είναι δικαιούχος του επιδόματος ανεργίας. «Είναι ψίχουλα κι αυτό ακόμη το επίδομα», λέει. Ελπίζει, ωστόσο, γρήγορα να βρει δουλειά.
Ο κ. Νικόλαος Σταματάκης σημείωσε ότι «τα πράγματα είναι μαύρα». Έχει 14 μήνες που είναι άνεργος και δε βρίσκει πουθενά δουλειά.

Ο πρόεδρος του ΕΚΗ

Σε δήλωση που μας έκανε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, κ. Σωκράτης Βαρδάκης, για το πρόβλημα της ανεργίας, τόνισε στη "Ν.Κ." ότι «η αυξητική τάση της ανεργίας έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Παρά τα επιδοτούμενα προγράμματα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, δεν έχουμε την παραμικρή μείωση της ανεργίας. Τα στατιστικά στοιχεία που δίνει ο ΟΑΕΔ δεν εκφράζουν την εκρηκτική διάσταση του προβλήματος. Σύμφωνα με δικά μας στοιχεία, το ποσοστό της ανεργίας έχει σκαρφαλώσει στο 19%. Στην τουριστική περίοδο που πιστεύαμε ότι θα είχαμε μία ανάκαμψη, τα πράγματα δε βελτιώθηκαν, αφού πολλοί συνάδελφοί μας δεν επαναπροσλήφθηκαν στα ξενοδοχεία όπου δούλευαν. Το φθινόπωρο πιστεύουμε, σύμφωνα με τα ως τώρα στοιχεία, ότι το ποσοστό της ανεργίας θα ξεπεράσει το 22%. Όλα τα μηνύματα που παίρνουμε δίνουν αυξητική τάση της ανεργίας το 2011, αφού κλείνουν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ο τομέας της οικοδομής πάει από το κακό στο χειρότερο. Το ζήτημα της ανεργίας πλέον είναι πολιτικό ζήτημα και όχι οικονομικό. Ακόμη, το επίδομα ανεργίας, που αποτελεί ένα μικρό βοήθημα για τους ανέργους, βρίσκεται "στον αέρα" για πολλούς συναδέλφους που δεν μπορούν να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα ένσημα για να μπουν στο Ταμείο Ανεργίας. Πολλές τέτοιες περιπτώσεις συναδέλφων υπάρχουν στον κλάδο της οικοδομής».

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι

Σε συζήτηση που κάναμε με τον πρόεδρο των ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου κ. Γεώργιο Αρετίνη μάς είπε ότι το ποσοστό της ανεργίας βρίσκεται στο "κόκκινο". «Σύμφωνα με τα στοιχεία μας», μας είπε, «είναι γύρω στο 17%, αν βάλουμε αυτούς που δεν είναι καταγεγραμμένοι στα μητρώα, αυτούς που βγήκαν τώρα στην αγορά εργασίας και αυτούς που έκαναν μερικά μεροκάματα αλλά δε μετράνε επίσημα ως άνεργοι. Από Σεπτέμβριο θα φτάσει γύρω στο 20% και, αν βγάλουμε τα παιδιά και τους ηλικιωμένους, μιλάμε για το μισό πληθυσμό ο οποίος θα είναι άνεργος. Η τουριστική κίνηση δε βοήθησε σημαντικά στη μείωση της ανεργίας. Το μόνο που είδαμε ήταν την κίνηση της αγοράς σε ορισμένα προϊόντα που πωλούνται την τουριστική περίοδο. Ένα μεγάλο κομμάτι ξενοδοχοϋπάλληλων δεν έχει ξαναπιάσει δουλειά και δεν παίρνει επίδομα ανεργίας. Έτσι στηρίζεται από την οικογένεια και αναγκαστικά δουλεύει "μαύρα"».

Τα αδιέξοδα

Όπως μας τόνισε ο κ. Αρετίνης, η χώρα «οδηγείται σε αδιέξοδο», αφού οι περισσότεροι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά, έχοντας δάνεια που δεν μπορούν να ξεπληρώσουν. «Οι χωρίς όριο αποκρατικοποιήσεις και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας που σκέφτεται να κάνει η κυβέρνηση δε βοηθούν. Το κράτος χωρίς κρατική περιουσία, λιμάνια, αεροδρόμια και δρόμους δεν υφίσταται», τονίζει ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων και συμπληρώνει: «Όταν το κράτος δε θα έχει περιουσία για ποιον λόγο να πληρώσουν οι πολίτες φόρο; Αυτή η πολιτική είναι που φέρνει την ανεργία. Το ζήτημα είναι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Η πώληση των περιουσιακών στοιχείων του κράτους που εφαρμόστηκε σε άλλα κράτη δεν αποτέλεσε λύση. Τώρα έχουν μετανιώσει οι άνθρωποι εκεί».
Τέλος, όπως επισήμανε ο κ. Αρετίνης, ο Οκτώβριος θα είναι ο χειρότερος μήνας των τελευταίων δύο χρόνων επειδή θα έχουμε τα μέτρα της 6ης δόσης αλλά και το νέο πακέτο βοήθειας με αντίστοιχα μέτρα.

ΤΡΑΓΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Οι οικοδόμοι

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηρακλείου κ. Μ. Νικολουδάκης επισήμανε στη "Ν.Κ." ότι τα πράγματα στον κλάδο των οικοδόμων «είναι τραγικά». Οι 7 στους 10 οικοδόμους, όπως λέει, είναι άνεργοι. «Ο κλάδος είναι εντελώς ανυπεράσπιστος και ανασφάλιστος. Όλος ο κλάδος είναι ανάστατος... Οι περισσότεροι έχουν κάνει ελάχιστα μεροκάματα το τελευταίο διάστημα. Δε γίνονται πουθενά οικοδομικές δραστηριότητες, ούτε μεγάλα οικοδομικά έργα. Έτσι οι περισσότεροι συνάδελφοι δεν μπορούν ούτε επίδομα ανεργίας να πάρουν», καταλήγει.

http://www.alfavita.gr/artro.php?id=39182

14/07/2011 - 10:36

Τέλος εποχής για τα ΚΕΕ

Στη Θεσσαλονίκη οι εκπαιδευόμενοι στα ΚΕΕ άγγιξαν τις 18.000

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Παρελθόν είναι εδώ και λίγες ημέρες τα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΚΕΕ), τα οποία αποτελούσαν μια καινοτομία στο πεδίο της διά βίου μάθησης, υλοποιώντας επιδοτούμενα προγράμματα από την ΕΕ με μεγάλη απήχηση στο ευρύ κοινό.
Την ώρα που το υπουργείο Παιδείας έχει κάνει σημαία τη στροφή στη διά βίου μάθηση, δε δίστασε να γράψει τον επίλογο για τα ΚΕΕ, βάζοντας οριστικό τέλος στη λειτουργία τους. Πρόκειται για ευρωπαϊκό χρηματοδοτούμενο έργο, με φορέα υλοποίησης το ΙΔΕΚΕ, που έφερνε εκατομμύρια ευρώ στη χώρα μας σε μια πολύ δύσκολη εποχή για την Ελλάδα. «Δυστυχώς μετά από οχτώ χρόνια λειτουργίας, τα 58 ΚΕΕ ανά τη χώρα έκλεισαν και 200 περίπου εργαζόμενοι με συμβάσεις βρέθηκαν στο δρόμο. Ενώ υπάρχουν εξασφαλισμένα ευρωπαϊκά κονδύλια, το υπουργείο θα μπορούσε με μια τροποποίηση του εθνικού προγράμματος να συνεχίσει το θεσμό και να τον επεκτείνει. Ωστόσο χωρίς καμία ουσιαστική δικαιολογία, δεν προχωρούν στις απαραίτητες ενέργειες για τη συνέχιση της λειτουργίας τους, με αποτέλεσμα να χάνονται πολύτιμα εγκεκριμένα κονδύλια από το ΕΣΠΑ», ανέφερε ο Τρύφων Γιαγκούλης, πρώην πρόεδρος του δ.σ. του Σωματείου Συμβασιούχων Εργαζομένων στα ΚΕΕ.
Οπως είπε, αντί για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας των ΚΕΕ και την άμεση απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, οι ηγεσίες της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης και του ΙΔΕΚΕ ισχυρίζονται ότι θα περάσουν από Σεπτέμβριο τις αρμοδιότητες της διά βίου μάθησης στους νέους καλλικρατικούς δήμους με τη λειτουργία των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης (έργο που επίσης σχεδιάζεται να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια του ΕΣΠΑ). «Φυσικά δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική μια τέτοια προοπτική, με δεδομένο το οικονομικό και οργανωτικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι νέοι δήμοι», δήλωσε ο κ. Γιαγκούλης, επισημαίνοντας ότι το μόνο που θα πετύχουν είναι να μείνουν τον ερχόμενο Σεπτέμβρη εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες χωρίς υπηρεσίες γενικής εκπαίδευσης ενηλίκων.


280.000 πολίτες

Από το 2003 πάντως μέχρι σήμερα χιλιάδες πολίτες κάθε ηλικίας δε δίστασαν να επιστρέψουν στα θρανία, παρακολουθώντας τα εκπαιδευτικά προγράμματα που πρόσφεραν τα ΚΕΕ πάνω στις νέες τεχνολογίες, τις ξένες γλώσσες, την οικονομία, τον πολιτισμό, το περιβάλλον κ.ά. Αλλωστε μέχρι σήμερα αποτελούσαν την πλέον αναγνωρίσιμη δομή εκπαίδευσης ενηλίκων σε όλη τη χώρα, καθώς μόνο την τελευταία πενταετία εκπαιδεύθηκαν συνολικά 280.000 πολίτες. Στη Θεσσαλονίκη, όπου τα τελευταία χρόνια είχε δημιουργηθεί μια στροφή προς τη διά βίου μάθηση χάρη στη λειτουργία των δυο Κέντρων, συγκροτήθηκαν συνολικά 876 τμήματα, ενώ οι εκπαιδευόμενοι άγγιξαν τις 18.000 με τις αιτήσεις να ξεπερνούν τις 50.000!

Ανάμεσά τους άνεργοι που κατάφεραν να βρουν δουλειά, ηλικιωμένοι που αξιοποίησαν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους, επαγγελματίες που επένδυσαν στην περαιτέρω εκπαίδευσή τους.

«Είχαμε πολλούς άνεργους εκπαιδευόμενους που χρησιμοποίησαν τα πιστοποιητικά που πήραν από εδώ και μπόρεσαν να βρουν μια δουλειά στον ιδιωτικό τομέα», τόνισε η πρώην υπεύθυνη του ΚΕΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης, Αγάπη Κοσμίδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρηματοδότηση των ΚΕΕ προερχόταν από εγκεκριμένα ευρωπαϊκά κονδύλια και ως εκ τούτου η μισθοδοσία των εργαζομένων δεν επιβάρυνε το δημόσιο κρατικό προϋπολογισμό.