Εξετάζεται η ενοποίηση όλων των οργανισμών ελέγχου της «μαύρης» εργασίας - Τελευταίες Ειδήσεις

Εξετάζεται η ενοποίηση όλων των οργανισμών ελέγχου της «μαύρης» εργασίας - Τελευταίες Ειδήσεις
Συζήτηση νομοσχεδίου για το ΣΕΠΕ
Εξετάζεται η ενοποίηση όλων των οργανισμών ελέγχου της «μαύρης» εργασίας
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Σειρά αλλαγών στο σώμα του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) επέφερε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, ενώ γνωστοποίησε ότι το υπουργείο συζητά την ενοποίηση όλων των οργανισμών ελέγχου της αδήλωτης εργασίας.

Αντιρρήσεις και επιφυλάξεις εξέφρασε η Αντιπολίτευση για το νομοσχέδιο κατά τη συζήτηση του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Η συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων άρχισε με απόντες τους βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ σε ένδειξη συμπαράστασης στους υπαλλήλους της Βουλής που πραγματοποίησαν στάση εργασίας.

Ο υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης ανακοινώνοντας ότι εξετάζεται η ενοποίηση όλων των οργανισμών ελέγχου της αδήλωτης εργασίας είπε:

«Υπάρχει ένας κοινός τόπος σε σχέση με το ελεγκτικό έργο που μπορεί να το κάνει και το ΣΔΟΕ και οι μηχανισμοί ελέγχου των ασφαλιστικών ταμείων και το ΣΕΠΕ. Κοινά μεικτά κλιμάκια, ώστε να μπορούν από κοινού να κάνουν αποτελεσματικό έλεγχο, απαλλάσσοντας και τις επιχειρήσεις, από το να μπαίνει κάθε μια ώρα και ένας ελεγκτικός μηχανισμός και να μην τις αφήνει να δουλέψουν…»

Το νομοσχέδιο, όπως το παρουσίασε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Θόδωρος Παραστατίδης, επιχειρεί να αναβαθμίσει το ΣΕΠΕ σε ένα αποτελεσματικό και ευέλικτο διοικητικά, λειτουργικά και οικονομικά σχήμα, προκειμένου να ελέγξει όλες τις επιχειρήσεις πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας - αλλά και την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων, την εφαρμογή κανόνων υγιεινής και ασφαλείας, την ανασφάλιστη εργασία.

Το ΣΕΠΕ αναλαμβάνει σε μεγαλύτερο βαθμό την επίλυση ατομικών και συλλογικών διαφορών, με στόχο να επιλύονται εξωδικαστικά, όσο το δυνατόν περισσότερες εργατικές διαφορές.

Η Νέα Δημοκρατία, με την εισηγήτριά της Ευγενία Τσουμάνη-Σπέντζα, έκρινε πως το νομοσχέδιο ανασυγκροτεί το ΣΕΠΕ ως ένα νέο, εξαιρετικά γραφειοκρατικό οργανισμό, σε βάρος της ίδιας του της αποδοτικότητας:

«Καταλήγουμε σε ένα υπουργείο που έχει τρεις οικονομικές υπηρεσίες, τρεις διοικητικές, τρεις υπηρεσίες εκπαίδευσης, τρεις υπηρεσίες πληροφορικής, τρία υπηρεσιακά συμβούλια για μόλις 1300 υπαλλήλους - και επιπλέον μια νέα υπηρεσία διαχείρισης κοινοτικών πόρων…» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Σπέντζα.

Η εισηγήτρια της ΝΔ, εξήρε ωστόσο άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως αυτές που αφορούν την προστασία των εργαζομένων γυναικών από το ενδεχόμενο απόλυσης λόγω μητρότητας (επιμήκυνση της προστασίας μετά τον τοκετό για έξι ακόμα μήνες) και την επιτάχυνση της απονομής συντάξεων.

Αντίθετα, ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Ηλίας Πολατίδης, έκρινε πως «οι ρυθμίσεις είναι σωστές εκ πρώτης όψεως, αλλά τελικά καταλήγουν σε σημαντικά αντικίνητρα: δεν μπορεί να φορτώνεται το κόστος ο εργοδότης, ο οποίος αναγκάζεται να ρωτάει την οικογενειακή κατάσταση μιας γυναίκας - και αν δεν έχει παιδιά δεν την προσλαμβάνει. Το βάρος αυτό, θα έπρεπε να το αναλαμβάνει το κράτος…»

Επίσης, ο κ. Πολατίδης έκρινε πως το πρόβλημα της αδήλωτης εργασίας «δεν είναι αστυνομικό, αλλά ζήτημα υπερπροσφοράς εργασίας, που υπάρχει στην Ελλάδα, είτε λόγω καταστροφής της παραγωγικής υποδομής της χώρας, είτε λόγω της αχαλίνωτης εισόδου αλλοδαπών εργαζομένων, κοινοτικών και λαθρομεταναστών».

«Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτύχετε αποτέλεσμα. Βλέπω μια δαιδαλώδη διάρθρωση» παρατήρησε ο ανεξάρτητος βουλευτής (μέλος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας») Κώστας Κιλτίδης, ο οποίος κάλεσε τον υπουργό να προσέξει τον ΟΓΑ, ώστε «να μην ακυρωθεί ως ασφαλιστική οντότητα».

Από πλευράς του δε, ο Αθανάσιος Λεβέντης (ανεξάρτητος - «Δημοκρατική Αριστερά»), υποστήριξε πως στο ΣΕΠΕ παρατηρείται έλλειψη προσωπικού, εξοπλισμού, αλλά και κουλτούρας ελέγχου.

«Όταν είναι να γίνει μια επιθεώρηση σε μια μεγάλη βιομηχανική μονάδα, είναι ειδοποιημένη και έχει πάρει τα μέτρα της - ενώ υπάρχει και μια σειρά από μονάδες σε όλη τη χώρα και ειδικότερα στο Θριάσειο, που λειτουργούν χωρίς άδεια. Ποιος τους ελέγχει αυτούς;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο κ. Λεβέντης.