ΔΟΕ: Οι οικιακές βοηθοί στην Ασία »πιο ευάλωτους»

English to Greek translation

ΔΟΕ: Οι οικιακές βοηθοί στην Ασία »πιο ευάλωτους»
17.06.2011 | 12:28 μμ


Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ), δήλωσε την Ασία, συμπεριλαμβανομένης και της Μέσης Ανατολής, υστερεί σε σχέση με άλλες περιοχές για την παροχή καλών συνθηκών εργασίας των οικιακών βοηθών.

Σε μια δήλωση που κυκλοφόρησε την Παρασκευή, η ΔΟΕ σημείωσε ότι το 95 τοις εκατό ή περισσότερο των οικιακών βοηθών στην Ασία λαμβάνουν μισθούς που είναι κάτω από τον κατώτατο μισθό.

Οι εργαζόμενοι αυτοί συνήθως δεν παίρνουν σε τακτική εβδομαδιαία ανάπαυση. Επίσης, δεν υπάρχει όριο για το εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας τους, η ΔΟΕ σημείωσε.

Από την άλλη πλευρά, μόνο 42 με 46 τοις εκατό των οικιακών βοηθών και σε άλλες περιοχές εμπειρία αυτών των συνθηκών εργασίας, της ΔΟΕ είπε.

«Στις Φιλιππίνες, οι εγχώριες εργαζόμενοι λαμβάνουν το 50 τοις εκατό του κατώτατου μισθού στην Εθνική περιφέρεια της πρωτεύουσας, και λιγότερο από το 45 τοις εκατό σε άλλα μέρη της χώρας," η ΔΟΕ είπε.

Παρά τις χαμηλότερες αμοιβές, εργάζονται πολύ περισσότερο από ό, τι οι άλλοι εργαζόμενοι που λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό, τη ΔΟΕ τόνισε.

"Στην Ινδονησία, εκτιμάται ότι το 81 τοις εκατό εργάζονται περισσότερο από 11 ώρες την ημέρα? Στο
Φιλιππίνες, περίπου εργάζεται με μειωμένο περισσότερο από 10 ώρες την ημέρα, «η ΔΟΕ σημείωσε.

100ο ετήσιο συνέδριο της ΔΟΕ

Τα θέματα που αφορούν τις οικιακές βοηθούς προέτρεψαν τους εκπροσώπους της την 100η ετήσια Διάσκεψη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας να υιοθετήσει τα διεθνή πρότυπα με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των οικιακών βοηθών σε όλο τον κόσμο.

Το ετήσιο συνέδριο που πραγματοποιείται στη Γενεύη, Ελβετία, από την 1η Ιουνίου έως 17.

Σύμφωνα με ένα δελτίο ειδήσεων στην ιστοσελίδα της ΔΟΕ, Juan Somavia, της ΔΟΕ Γενικός Διευθυντής, δήλωσε: «Προχωράμε το σύστημα των προτύπων της ΔΟΕ στην άτυπη οικονομία, για πρώτη φορά, και αυτό είναι μια σημαντική ανακάλυψη μεγάλης σημασίας."

Η ΔΟΕ είπε ότι η κυβέρνηση των Φιλιππίνων, μέσω του Τμήματος Εργασίας και Απασχόλησης, υπό την προεδρία της επιτροπής για την Οικιακού Προσωπικού.

Πρόσφατες εκτιμήσεις του ILO με βάση τις εθνικές έρευνες και / ή οι απογραφές των 117 χώρες θέση ο αριθμός των εγχώριων εργαζομένων κατά τουλάχιστον 53 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν 100 εκατομμύρια οικιακοί βοηθοί σε όλο τον κόσμο, θεωρώντας ότι αυτό το είδος της εργασίας είναι συχνά κρυμμένη και παράνομα.

Στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι εγχώριες εργαζομένων αποτελούν τουλάχιστον 4 έως 12 τοις εκατό της απασχόλησης των μισθών. Περίπου το 83 τοις εκατό αυτών των εργαζομένων είναι γυναίκες ή κορίτσια.

Οι οικιακές βοηθοί είναι ιδιαίτερα ευάλωτα επειδή εργάζονται σε ιδιωτικές κατοικίες (αθέατες, απομονωμένος από τους υπόλοιπους εργαζόμενους), αλλά είναι σε μεγάλο βαθμό αποκλεισμένοι από την προστασία της εργασίας και της κοινωνικής.

Η προσφάτως εγκριθείσα Σύμβαση ορίζει τις ελάχιστες προδιαγραφές που θα παρέχει προστασία reater να οικιακών βοηθών.

Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, η νέα σύμβαση θα εκτελεστεί μετά από δύο χώρες έχουν επικυρώσει.

Ενθάρρυνση πρωτοβουλιών

Παρόλα αυτά, η ΔΟΕ σημείωσε ενθαρρυντικές πρωτοβουλίες στην Ασία.

Οι Φιλιππίνες και η Ινδονησία έχουν και οι δύο εκκρεμούσες νομοθετικές νομοσχέδια τα οποία θέσπιση ελάχιστων προτύπων εργασίας και των νομικών δικαιωμάτων για τις οικιακές βοηθούς.

Αν και έχουν παρόμοια νομοσχέδια έχουν κατατεθεί και στις δύο χώρες τα τελευταία τέσσερα έως πέντε έτη, αυτές δεν πέρασαν.

Στην Ινδία, μια εθνική πολιτική αναπτύσσεται για την κάλυψη των οικιακών βοηθών από την υπάρχουσα νομοθεσία. - CMA / OMG / VVP, GMA Νέα