δουλειά στο εξωτερικό


http://www.inout.gr/showthread.php?p=426105
Φεύγουν για δουλειά στο εξωτερικό

Νέο μεταναστευτικό κύμα, λόγω της ανεργίας, σημειώνεται στη χώρα μας. Μέσα σε ένα χρόνο, περισσότεροι από 7.500 Έλληνες αναζήτησαν μία θέση εργασίας σε άλλο κράτος- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πολλοί είναι και οι Ηρακλειώτες, οικογενειάρχες ή μη, οι οποίοι αποφασίζουν να εργαστούν εκτός συνόρων

“Ουρά” κάνουν οι Έλληνες άνεργοι, και νέοι πτυχιούχοι, για μία θέση εργασίας στο εξωτερικό. Αφού είδαν τον εφιάλτη της ανεργίας να παίρνει σάρκα και οστά, Έλληνες, μεταξύ των οποίων και πολλοί Ηρακλειώτες, αποφάσισαν να αναζητήσουν την τύχη τους σε άλλα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και πάλι μετανάστες

Ενδεικτικό του νέου μεταναστευτικού κύματος που σημειώνεται στη χώρα μας είναι ότι μέσα σε ένα χρόνο, περισσότεροι από 7.500 Έλληνες εγγράφηκαν στον δικτυακό τόπο του EURES για να αναζητήσουν εργασία σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών, 7.604 νέα βιογραφικά Ελλήνων που αναζητούν εργασία στο εξωτερικό προστέθηκαν στην ευρωπαϊκή πύλη για την επαγγελματική κινητικότητα (http://ec.europa.eu/eures).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής πύλης, το φετινό Απρίλιο τα βιογραφικά των Ελλήνων έφτασαν τα 15.453, όταν τον Απρίλιο του 2010 ανέρχονταν σε 7.849.

Στην παγκόσμια λίστα των κρατών με τη μεγαλύτερη ζήτηση για εργασία στην Ε.Ε., η Ελλάδα με 15.453 βιογραφικά καταλαμβάνει την 11η θέση ενώ στη χώρα μας υπάρχουν προσφερόμενες θέσεις εργασίας (1.112), κυρίως στον τουριστικό κλάδο.

Παράλληλα, στην έβδομη θέση μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις περισσότερες αιτήσεις στους διαγωνισμούς προσλήψεων διοικητικών υπαλλήλων στα θεσμικά όργανα της Ένωσης φιγουράρει η Ελλάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Επιλογής Προσωπικού (EPSO) για το 2010.

Η τάση όλο και περισσότερων Ελλήνων να αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό αντικατοπτρίζεται και στα στατιστικά στοιχεία της ευρωπαϊκής πύλης αναζήτησης εργασίας Europass.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς, 48.811 Έλληνες συμπλήρωσαν το βιογραφικό τους σημείωμα μέσω της ιστοσελίδας της πύλης (http://europass.cedefop.europa.eu/eu....csp?loc=el_GR), με αποτέλεσμα η Ελλάδα να κατατάσσεται ένατη σε απόλυτο αριθμό χρηστών.

Φεύγουν από το Ηράκλειο

Να εγκαταλείψουν την πόλη μας επιλέγουν πολλοί Ηρακλειώτες, οι οποίοι δεν μπορούν να αποκατασταθούν επαγγελματικά στον τόπο τους.

Η σύμβουλος EURES του ΟΑΕΔ, κ. Βηθλεέμ Κατσαβούνη- Μιχελαράκη, λέει στην «Π» πως το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότεροι ζητούν πληροφορίες για την υπηρεσία.

Κυρίως πρόκειται για άτομα ηλικίας 35 με 40 ετών που έχουν απολυθεί, «βιώνουν το ρατσισμό στην Ελλάδα γιατί θεωρούνται μεγάλης ηλικίας και ο μισθός του είναι υψηλότερος από των νέων», αναφέρει.

Ωστόσο, και πολλοί νέοι αναζητούν δουλειά εκτός Ελλάδας, πρόκειται περισσότερο για πτυχιούχους ή με μεταπτυχιακό, χωρίς επαγγελματική εμπειρία, που είναι δύσκολο να βρουν μία θέση στην αγορά εργασίας.

«Οι περισσότεροι είναι άνεργοι, παίρνουν το επίδομα ανεργίας ή όχι πια και παρά την αναζήτηση, δεν έχουν καταφέρει να βρουν δουλειά», εξηγεί και προσθέτει πως το φαινόμενο παρατηρείται περισσότερο στα οικοδομικά επαγγέλματα, όπως ηλεκτρολόγους και υδραυλικούς.

Δεν είναι αποφασισμένοι να εγκαταλείψουν τη χώρα μονάχα ανύπαντροι, αλλά και ορισμένοι που έχουν παιδιά προτιμούν να τα πάρουν μαζί τους στο εξωτερικό παρά να ζουν σε καθεστώς αβεβαιότητας στην Ελλάδα.

Συνήθως, αναζητούν μία θέση στην ειδικότητά τους γιατί οι δουλειές που δεν απαιτούν προσόντα είναι χαμηλά αμειβόμενες και δε συμφέρει να εγκατασταθούν εκτός Ελλάδας.

«Οι θέσεις που προσφέρονται είναι εκείνες που ανακοινώνονται στις υπηρεσίες απασχόλησης της Ευρώπης για όλους τους Ευρωπαίους.

Ο καθένας μπορεί να κάνει αίτηση», λέει η κ. Κατσαβούνη- Μιχελαράκη και ξεκαθαρίζει πως ό, τι ανακοινώνεται δεν αφορά μονάχα τους Έλληνες.

Η πρόσκληση είναι ανοιχτή για όλους τους πολίτες της Ε.Ε. και ο εκάστοτε εργοδότης αποφασίζει ποιον θα προσλάβει.

Διαθέσιμες είναι θέσεις που θεωρούνται «σκληρές» από ορισμένους Ευρωπαίους, όπως δουλειά στα θερμοκήπια για την Ολλανδία, όπου δεν θέλουν να εργαστούν Ολλανδοί.

Η κ. Κατσαβούνη- Μιχελαράκη σχολιάζει ότι και τα προηγούμενα χρόνια οι Έλληνες απέφευγαν τις «σκληρές» δουλειές.

Γενικότερα, οι θέσεις που προσφέρονται είναι πολύ εξειδικευμένες που απαιτούνται μεταπτυχιακά διπλώματα ή «σκληρές» ή με χαμηλό ημερομίσθιο.

«Είναι δύσκολο να βρει δουλειά ένας κοινός υπάλληλος γραφείου ή ένας λογιστής αφού τα φορολογικά συστήματα από χώρα σε χώρα διαφέρουν.

Υπάρχουν χώρες, όπως οι Αγγλία, Σουηδία και Γερμανία που έχουν ανάγκη σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό», αναφέρει. Ωστόσο, στην περίπτωση της Γερμανίας υπάρχει το εμπόδιο της γλώσσας αφού δεν είναι πολλοί οι Έλληνες γιατροί που γνωρίζουν γερμανικά.

Προτιμώνται, πάντως, πολίτες της Ε.Ε. γιατί σε όλες τις χώρες έχουν δυσκολέψει οι διαδικασίες έκδοσης αδειών εργασίας από τρίτες χώρες.


EURES

Η υπηρεσία λειτουργεί από το 1994, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στόχο την ελεύθερη διακίνηση των εργαζομένων μεταξύ κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που ίσχυε αλλά όχι στην πράξη. Δημιουργήθηκε ένα ανθρώπινο δίκτυο ανάμεσα στα κράτη-μέλη και εκπαιδεύτηκαν κάποιοι μόνιμοι υπάλληλοι των υπηρεσιών απασχόλησης όλων των χωρών με σκοπό να παρέχουν την πληροφόρηση και κατεύθυνση των εργαζομένων που επιθυμούσαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους έκτος των ορίων της χώρας καταγωγής τους.

Μέσω των γραφείων EURES ανά την Ευρώπη αλλά και της ιστοσελίδας της υπηρεσίας, ο κάθε εργαζόμενος μπορεί να ενημερωθεί για τις ευκαιρίες που προσφέρονται στην Ε.Ε., τους μισθούς που δίνονται, τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης. Αντίστοιχα, ο εργοδότης μπορεί να αναζητήσει τον κατάλληλο υπάλληλο για την εταιρεία του.

Κάθε χώρα δημοσιεύει τις θέσεις που «ανοίγονται» και ο επισκέπτης της ιστοσελίδας μπορεί να τις δει, αρκεί να γραφτεί ως χρήστης της, και να στείλει το βιογραφικό του σημείωμα όπου επιθυμεί.

Για φράουλες στην Ολλανδία

Η υπηρεσία EURES ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ ανακοίνωσε δέκα θέσεις για αγροτικές εργασίες και ειδικότερα για καλλιέργεια φράουλας.

Η απασχόληση ξεκινά από 10 Μαΐου μέχρι τέλος Οκτώβρη. Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι διαθέσιμοι για δουλειά σε όλη την περίοδο.

Η συγκομιδή φράουλας είναι σκληρή δουλειά, (δουλεύεις σκυφτός) κι χρειάζεται εμπειρία σε δύσκολες αγροτικές εργασίες.

Το ωράριο θα είναι από 7 το πρωί ως τις 12:30 το μεσημέρι κι από τη 1 το μεσημέρι ως τις 3.15 το απόγευμα.

Ο μικτός μηνιαίος μισθός είναι 1416,00 και καθαρός 1200,00.

Άλλες κρατήσεις είναι 75,00 το μήνα για ασφάλιση κλάδου υγείας και 50,00 την εβδομάδα για διαμονή σε τροχόσπιτα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν βιογραφικό σημείωμα το αργότερο εντός μιας εβδομάδας με email ή fax στη Σύμβουλο EURES του ΟΑΕΔ-Ηρακλείου, Β. Κατσαβούνη. Αρχ.Μακαρίου και Φαϊτάκη 2,

Τηλ. και fax:2810-280905 ή 341567 e-mail: gr01ea16οaed.gr.

Σύμφωνα με την κ. Κατσαβούνη, μέχρι χθες μόλις δύο άτομα από το Ηράκλειο αλλά όχι ελληνικής καταγωγής, είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη θέση.

Πηγή: Πατρίς