Βγάζουν από τις λίστες ανεργίας όσους εργαστούν στην απογραφή


Βγάζουν από τις λίστες ανεργίας όσους εργαστούν στην απογραφή
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ
Οι άνεργοι που θα δουλέψουν στην απογραφή προσώπων και κτισμάτων, που ξεκινάει στις 10 Μαΐου, θα απογραφούν σαν... εργαζόμενοι. Ετσι, μέσα στον τρέχοντα μήνα η ανεργία στη χώρα θα... μειωθεί στατιστικά λόγω της 15ήμερης προσωρινής απασχόλησης στην απογραφή.
Στο τραγελαφικό αυτό αποτέλεσμα οδηγούν οι διατάξεις και οι προβλέψεις τόσο της εθνικής νομοθεσίας όσο και των κοινωνικών (Eurostat) στάνταρντ που επιβάλλουν όποιος εργάζεται έστω και μια ώρα την προηγούμενη εβδομάδα να καταγράφεται (θεωρείται) απασχολούμενος.

Το όλο θέμα προέκυψε από την υποχρέωση του ΟΑΕΔ να διαγράψει, έστω μόνο για 15 ημέρες, από τις λίστες ανεργίας όσους εργαστούν στην απογραφή. Μάλιστα όσοι επιδοτούνται θα χάσουν το μισό επίδομα ανεργίας του Μαΐου (σύνολον 450 ευρώ συν τυχόν προσαυξήσεις λόγω οικογενειακής κατάστασης), ενώ όσοι είναι εγγεγραμμένοι στις λίστες του ΟΑΕΔ θα διαγραφούν προσωρινά, αν και δεν έχει βρεθεί ακόμη η νομική φόρμουλα ώστε να επανεγγραφούν χωρίς να χάσουν τη μοριοδότηση (πρόσληψη σε κάποιον μελλοντικό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ).

Το θέμα έφεραν στην επικαιρότητα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη και Β. Μουλόπουλος, οι οποίοι ζητούν να μάθουν από τους υπουργούς Εσωτερικών, Εργασίας και Οικονομικών εάν «προτίθενται να διασφαλίσουν ότι δεν θα διαγραφούν από τα Μητρώα Ανέργων του ΟΑΕΔ όσοι απασχοληθούν ως τομεάρχες ή απογραφείς στη Γενική Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών κατά τα έτη 2010-2011 κι ότι θα διατηρήσουν όλα τα μόρια ανεργίας που έχουν συγκεντρώσει έως σήμερα».

Σε ερώτηση της «Ε» προς το διοικητή του ΟΑΕΔ Ηλία Κικίλια για τον άτεγκτο τρόπο εφαρμογής της ελληνικής και της κοινοτικής νομοθεσίας, κάτι που αποτρέπει τους ανέργους από μια πρόσκαιρη-ευκαιριακή εργασία οικονομικής και κοινωνικής τόνωσης, δήλωσε ότι «όσον αφορά το επίδομα δεν μπορεί να μην περικοπεί. Θα κατηγορηθούμε για απιστία», σημείωσε.

Αναφορικά με τη διαγραφή των ανέργων (αλλά και των μορίων που αυτοί συγκέντρωσαν για την πολυπόθητη «τακτοποίηση» στο Δημόσιο) διευκρίνισε ότι θα αναζητηθεί φόρμουλα απεμπλοκής από τη γραφειοκρατία, αλλά, συμπλήρωσε, «δεν είναι δουλειά του ΟΑΕΔ να εγγράφει άτομα και να συγκροτεί επετηρίδα πρόσληψης στον Δημόσιο.

Ας γίνεται αυτό στο ΑΣΕΠ, γιατί στον Οργανισμό Απασχόλησης υπολογίζεται ότι πάνω από 150.000 εγγεγραμμένοι άνεργοι προσέρχονται κάθε μήνα στα γραφεία για την ανανέωση της κάρτας χωρίς να αναζητούν -κατά δήλωσή τους- εργασία. Απλώς και μόνο για να συμπληρώσουν τα μόρια και να διοριστούν».