Υπάλληλοι tu Κράτους από φθινόπωρο οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο

TA NEA On-line

-
Υπάλληλοι του Κράτους από το φθινόπωρο οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο
Υπάγονται σε κεντρικό φορέα


Υπάλληλοι του κράτους και όχι κάθε υπουργείου ή υπηρεσίας χωριστά θα είναι από το φθινόπωρο οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, βάσει των σχεδιασμών του υπουργείου Εσωτερικών. Η κυβέρνηση τροποποιεί το καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων, χωρίς να θίγεται η εργασιακή τους σχέση δεδομένου ότι η μονιμότητα καλύπτεται από το Σύνταγμα.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, εξετάζει την μετατροπή όλων των δημοσίων υπαλλήλων από υπαλλήλους κάθε υπουργείου, όπως συμβαίνει σήμερα, σε υπαλλήλους του Κράτους, υπαγόμενους σε έναν κεντρικό φορέα, όπως συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Την σημαντική αυτή μεταρρύθμιση είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας πριν το Πάσχα στο Υπουργικό Συμβούλιο και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

«Προχωράμε άμεσα στην αξιοποίηση του προσωπικού, με βάση τις γνώσεις του. Διότι αυτό που υπάρχει σήμερα στο Δημόσιο είναι πολλά μικρά, κατακερματισμένα φέουδα και αυτό αποτυπώνεται και στο μισθολόγιο, και στην έλλειψη κινητικότητας.


»Θα πρέπει να προχωρήσουμε ουσιαστικά σε έναν εργοδότη, το κράτος, και όχι σε χιλιάδες εργοδότες, δηλαδή το κάθε υπουργείο και η κάθε υπηρεσία. Πρέπει να μπορεί να αξιοποιείται το προσωπικό, με βάση τις γνώσεις του, αλλά και με την παράλληλη μετεκπαίδευσή του, προωθώντας την κινητικότητα στο εσωτερικό της Δημόσιας Διοίκησης» είχε υπογραμμίσει ο πρωθυπουργός.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος επισημαίνει ότι «η αλλαγή θα γίνει σταδιακά από το φθινόπωρο, παράλληλα με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, ενώ θα ξεκινήσει και η συγκρότηση νέων Οργανισμών στα υπουργεία, στα οποία θα εξεταστούν οι δομές και οι ανάγκες όλων των υπηρεσιών, με στόχο την ορθολογική και αποτελεσματική τους λειτουργία».

Το μοντέλο της Κομισιόν

Βασικό μοντέλο για την νέα αρχιτεκτονική του Δημοσίου αποτελεί το μοντέλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου όλοι οι «ευρωϋπάλληλοι» ανήκουν σε μία διεύθυνση και το εργασιακό καθεστώς είναι για όλους το ίδιο ανάλογα βέβαια τα προσόντα και τις ικανότητές τους.

Για τις σχετικές λεπτομέρειες είχε ενημερωθεί ο Γιάννης Ραγκούσης, όταν πέρσι τον Ιούλιο συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιο για Διοργανικές Σχέσεις και Διοίκηση, Μέρος Σέφκοβιτς και με τον διευθυντή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Επιλογής Προσωπικού (EPSO), Ντέιβιντ Μπίρφιλντ, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ, Γεώργιο Βέη.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Εσωτερικών, η υπαγωγή θα αφορά κατ' αρχήν στους δημόσιους υπάλληλους του στενού δημόσιου τομέα και εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπαχθούν όλοι είτε στο υπουργείο Εσωτερικών και από εκεί να διατίθενται στα υπουργεία, είτε σε μια Δημόσια Αρχή που θα ιδρυθεί.

Όσον αφορά στους νεοπροσλαμβανόμενους εξετάζεται οι προκηρύξεις για κάθε θέση να μην γίνονται όπως τώρα από τα υπουργεία, αλλά από τον Ενιαίο Φορέα και πάντα μέσω ΑΣΕΠ.

Με την επερχόμενη αλλαγή ως ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα θεωρείται ο έλεγχος της δαπάνης που καταβάλλει το Δημόσιο για τις αμοιβές των υπαλλήλων του.

Από την ρύθμιση αυτή εξαιρούνται οι ένστολοι δημόσιοι υπάλληλοι των υπουργείων Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, καθώς και ειδικές κατηγορίες υπαλλήλων.

Όσον αφορά στους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ, οι αρμόδιοι παράγοντες που ασχολούνται με το θέμα εκτιμούν ότι η εφαρμογή αυτής της μεταρρύθμισης συναντά σημαντικά νομικά εμπόδια, ιδίως για τις εισηγμένες και δεν θα τις συμπεριλάβει.