Διαδήλωσαν για προστασία των ανέργων


http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=6209747&publDate=20/4/2011

Τετάρτη 20 Απρίλη 2011
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΛΑΡΙΣΑ
Διαδήλωσαν για προστασία των ανέργων
Από την κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

«Πάρτε μέτρα για την ανεργία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία», διαδήλωσαν χτες, όσοι συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τα περιφερειακά καταστήματα του ΟΑΕΔ, του ΙΚΑ και του ΤΣΜΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη, που οργάνωσαν η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων του κλάδου των Κατασκευών και η Επιτροπή Ανέργων Εμπορίου - Υπηρεσιών - Τουρισμού. Στην κινητοποίηση συμμετείχε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών του και ο Σύλλογος Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων Βορείου Ελλάδος.
Οι εργαζόμενοι απαίτησαν: Εκτακτη επιδότηση 1.400 ευρώ. Απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, επέκτασή του σε όσους έκλεισαν τα μαγαζιά τους ή εργάζονται περιστασιακά. Παροχή επιδόματος ανεργίας και στους απολυμένους που με υπαιτιότητα των εργοδοτών δεν φέρουν το χαρτί της απόλυσης. Επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ για όλο το διάστημα της ανεργίας. Ο χρόνος της ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος ασφάλισης. Πλήρη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων και των οικογενειών τους. Πλήρη κάλυψη του κόστους των σπουδών για φοιτητές που οι γονείς τους είναι άνεργοι. Επιπλέον, για τους μηχανικούς απαίτησαν: Μείωση των εισφορών στα προ του 1992 επίπεδα, ειδικά για την πρώτη 5ετία έκπτωση 50%. Οι εισφορές στρατευμένων και μεταπτυχιακών να καταβάλλονται από την πολιτεία. Αποδέσμευση του ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ από το χρηματιστηριακό τζόγο και την Τράπεζα Αττικής.
Από τη συγκέντρωση στη Λάρισα

«Ο πλούτος που έχει παραχθεί τα προηγούμενα χρόνια της ανάπτυξης μας δίνει το δικαίωμα να απαιτούμε σήμερα τέτοια μέτρα, να απαιτούμε την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», σημείωσε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης Βασίλης Ρέβας.
Ανάλογη κινητοποίηση έγινε και στη Λάρισα, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Μιλώντας στη συγκέντρωση που έγινε έξω από το υποκατάστημα του ΟΑΕΔ, ο Τ. Τσιαπλές, πρόεδρος του ΕΚΛ, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η ανεργία και όλα τα άλλα προβλήματα αυξάνονται γιατί οι καπιταλιστές δεν ενδιαφέρονται για τις ανάγκες των ανθρώπων, αλλά για το κέρδος που βγαίνει από την υπερεκμετάλλευση αυτών που πραγματικά παράγουν όλο τον πλούτο». Στη συνέχεια αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου επέδωσε υπόμνημα στη διευθύντρια του υποκαταστήματος. Για τα προβλήματα των ανέργων και τις διεκδικήσεις του ταξικού κινήματος, χτες το πρωί, συνδικαλιστές της Γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν εξόρμηση στο υποκατάστημα του ΟΑΕΔ, στο Βόλο.