Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία

http://www.sigmalive.com/inbusiness/news/services/377146

Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας και Υγείας
Πηγή: ΚΥΠΕ | 27/04/2011



Με δεδομένη την έμπρακτη συνεργασία των κοινωνικών εταίρων και γενικά όλων των ενδιαφερομένων, είναι πεποίθηση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ότι τα επίπεδα ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας συνεχώς θα βελτιώνονται, ώστε να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι που περιλαμβάνονται στη Στρατηγική της Κύπρου για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία.

Σε ανακοίνωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, που έχει καθιερωθεί για τις 28 Απριλίου από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, το Υπουργείο Εργασίας αναφέρει ότι στην Κύπρο τα τελευταία πέντε χρόνια έχασαν τη ζωή τους 74 άνθρωποι στην πάλη για το μεροκάματο, ενώ περίπου 11.000 εργαζόμενοι υπέστηκαν εργατικό ατύχημα.

Το Υπουργείο Εργασίας θέτει και θα συνεχίσει να θέτει ψηλά στις προτεραιότητές του τα θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία, με στόχο την εξάλειψη των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών, και για το σκοπό αυτό, μετά από πρόταση της Υπουργού Εργασίας, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη Στρατηγική της Κύπρου για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία 2007-2012, η οποία είναι ευθυγραμμισμένη με την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Στρατηγική, καθώς και Σχέδιο Δράσης για υλοποίησή της.

Η Στρατηγική υπογράφηκε από εκπροσώπους των οργανώσεων και των οργανισμών που εκπροσωπούνται στο Παγκύπριο Συμβούλιο Ασφάλειας και Υγείας ως απόδειξη του έμπρακτου ενδιαφέροντός τους για υλοποίησή της, και βασικός στόχος της Στρατηγικής είναι η μείωση της συχνότητας των εργατικών ατυχημάτων κατά 25%, καθώς και ο έλεγχος και η μείωση των επαγγελματικών ασθενειών, αναφέρει το Υπουργείο Εργασίας.

Προσθέτει ότι για την επίτευξη των στόχων της Στρατηγικής, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας προβαίνει σε στοχευμένες επιθεωρήσεις, εκστρατείες διαφώτισης και εκπαιδευτικά προγράμματα με σκοπό τον έλεγχο των συνθηκών και του περιβάλλοντος στους χώρους εργασίας και την ενημέρωση και εκπαίδευση των εργοδοτών και των εργοδοτουμένων στα θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία.

Επίσης, σε όλες του τις παρεμβάσεις, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας θέτει ως βασική απαίτηση στους εργοδότες τη λειτουργία μέσα στην επιχείρηση Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία και την ύπαρξη γραπτής εκτίμησης των κινδύνων καθώς και των μέτρων για εξάλειψη ή μείωση του κινδύνου αυτού σε αποδεκτό βαθμό, όπως προνοεί η νομοθεσία.

Παράλληλα, προωθείται η ενσωμάτωση των θεμάτων ασφάλειας και υγείας στην εργασία και σε άλλους τομείς πολιτικής, όπως η εκπαίδευση, η απασχόληση, η γεωργία, οι μεταφορές.

Αποτέλεσμα των μέτρων που λαμβάνονται ήταν η μείωση της συχνότητας των εργατικών ατυχημάτων, δηλαδή του αριθμού των ατυχημάτων ανά 100.000 εργαζόμενους την περίοδο 2003-2010 κατά 20,2%, σημειώνει το Υπουργείο Εργασίας.

Οπως αναφέρει, φέτος η Παγκόσμια Ημέρα επικεντρώνεται στα συστήματα διαχείρισης της ασφάλειας και υγείας στην εργασία, ως ένα χρήσιμο εργαλείο που συμβάλλει στη συνεχή βελτίωση του περιβάλλοντος εργασίας.

Προσθέτει ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, κάθε χρόνο, παγκοσμίως, χάνουν τη ζωή τους περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι από εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες, και ταυτόχρονα περίπου 337 εκατομμύρια εργαζόμενοι, παγκοσμίως, υφίστανται μη θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, ενώ 160 εκατομμύρια υποφέρουν από επαγγελματικές ασθένειες.

Το Υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι ένας εργαζόμενος πεθαίνει κάθε μερικά δευτερόλεπτα και 6.300 εργαζόμενοι πεθαίνουν κάθε ημέρα, και ότι το συνολικό κόστος των ατυχημάτων και των ασθενειών παγκόσμια υπολογίζεται ότι ανέρχεται ετησίως περίπου στο 4% του παγκόσμιου ακαθάριστου προϊόντος.

Το συμπέρασμα, αναφέρει, είναι ότι η εργασία σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από ό,τι οι πόλεμοι.