Αποζημίωση για όσους δεν προσλαμβάνονται σε κάποια εργασία εξαιτίας λάθους


http://epityxiacom.blogspot.com/2011/04/blog-post_8130.html?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

Δευτέρα, 4 Απριλίου 2011
Αποζημίωση για όσους δεν προσλαμβάνονται σε κάποια εργασία εξαιτίας λάθους του Δημοσίου
Αυξήσεις για τους χαμένους μισθούς αλλά και την ψυχική τους ταλαιπωρία και στενοχώρια δικαιούνται όσοι δεν προσλαμβάνονται σε κάποια εργασία εξαιτίας λάθους ή αδικοπρακτικής συμπεριφοράς οργάνων του Δημοσίου.

Ο Αρειος Πάγος δικαίωσε ωρομίσθια καθηγήτρια κρίνοντας ότι το Δημόσιο οφείλει να της καταβάλει αναδρομικά για τις ώρες διδασκαλίας που έχασε σε ένα σχολείο εξαιτίας λάθους του υπουργείου Παιδείας, ποσό 2.379,25 ευρώ με τους νόμιμους τόκους μιας 5ετίας, καθώς δεν της επιτράπηκε να υπογράψει εργασιακή σύμβαση ορισμένου χρόνου, αν και δικαιούτο.

Αποδοχές
Σύμφωνα με το ανώτατο δικαστήριο, η καθηγήτρια δικαιούται όχι μόνο τις καθαρές αποδοχές που θα εισέπραττε κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων (με 8ωρη απασχόληση εβδομαδιαίως), αν δεν μεσολαβούσε η αδικοπρακτική συμπεριφορά κρατικών οργάνων, αλλά και χρηματική ικανοποίηση 500 ευρώ για ηθική βλάβη, γιατί υπέστη ψυχική ταλαιπωρία, άγχος και στενοχώρια.

Το εργατικό τμήμα Αρείου Πάγου δέχθηκε ότι κακώς ζητήθηκε από την ωρομίσθια καθηγήτρια (κατά την επαναπρόσληψή της από μουσικό σχολείο για 1 χρόνο) να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχει ωρομίσθια απασχόληση σε άλλο σχολείο, με επιχείρημα ότι δεν επιτρέπεται να εργάζονται οι ωρομίσθιοι πάνω από 11 ώρες εβδομαδιαίως.

Ομως η απαγόρευση αυτή -έκρινε ο Αρειος Πάγος- αφορά τη μη υπέρβαση 11 ωρών διδασκαλίας εβδομαδιαίως στο ίδιο σχολείο και δεν εμποδίζει τους ωρομίσθιους καθηγητές να συνάπτουν περισσότερες συμβάσεις εργασίας με διάφορα σχολεία, αρκεί να μην υπερβαίνουν στο καθένα τις 11 ώρες την εβδομάδα.

(πηγή: Ημερησία)