(Ξένη δημοσίευση)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

ΥΠ. ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

Δήλωση της Υπουργού Απασχόλησης για τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ





Δελτίο Τύπου

Πέμπτη, 23.07.2009





Δύο θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα σημειώθηκαν χθες Τετάρτη 22 Ιουλίου σε Κοζάνη και Κατερίνη. Συγκεκριμένα, χθες το μεσημέρι στη βιομηχανία τροφίμων «Άλφα» στην Κοζάνη σημειώθηκε εργατικό ατύχημα με αποτέλεσμα μια 35χρονη εργαζόμενη να χάσει τη ζωή της, ενώ τουλάχιστον 25 εργαζόμενοι τραυματίστηκαν ελαφρά. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία το ατύχημα φαίνεται να οφείλεται σε διαρροή αμμωνίας από δεξαμενή που χρησιμοποιείται για την ψύξη των ψυγείων λόγω εσφαλμένου χειρισμού του ηλεκτρολόγου που πραγματοποιούσε εργασίες.



Το τμήμα Τεχνικής & Υγειονομικής Επιθεώρησης Κοζάνης διέταξε τη διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου αρχικά για δύο ημέρες προκειμένου να πραγματοποιηθούν μετρήσεις για τα επίπεδα της αμμωνίας στην ατμόσφαιρα. Εφόσον τα αποτελέσματα των επίσημων μετρήσεων κριθούν από την υπηρεσία ικανοποιητικά, μόνο τότε θα δοθεί εντολή για άρση της διακοπής των εργασιών. Να σημειωθεί ότι η επιχείρηση δεν είχε εμφανίσει παραβατικότητα στο παρελθόν και διαθέτει Τεχνικό Ασφαλείας και Γιατρό Εργασίας.



Επίσης, ένας ακόμα εργαζόμενος ανασύρθηκε νεκρός, χθες στην Κατερίνη, από σκάμμα βάθους 1,70 μέτρων. Πρόκειται για έναν 50χρονο εργάτη της δημοτικής επιχείρησης ΔΕΥΑ του Δήμου Κατερίνης, που καταπλακώθηκε από χωμάτινο όγκο σε βάθος 2 μέτρα και 40 εκ. περίπου με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα. Το ατύχημα έλαβε χώρα χτες στις 11 το πρωί, στην πλατεία Αγίας Άννας στην Κατερίνη.



Διενεργείται έλεγχος από τις υπηρεσίες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων της νομοθεσίας περί υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.



Για τα παραπάνω ατυχήματα, οι εκθέσεις αυτοψίας θα διαβιβασθούν στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.



Για τα παραπάνω ατυχήματα, η Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, κα Φάνη Πάλλη - Πετραλιά δήλωσε τα εξής:



«Λυπούμαστε βαθύτατα για τον άδικο θάνατο των δύο συμπολιτών μας. Δύο ανθρώπων που πρόσφεραν σημαντικές υπηρεσίες στη δουλειά τους και στο τόπο τους. Θα ήθελα να εκφράσω τα βαθιά και ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των δύο άτυχων εργαζομένων, καθώς και τη συμπαράστασή μου στους τραυματίες, και την ευχή μου για γρήγορη ανάρρωση.



Τα ζητήματα της ασφάλειας και της υγιεινής στους χώρους εργασίας, η ενίσχυση όλων εκείνων των μηχανισμών-θεσμών που προστατεύουν τους εργαζόμενους και περιφρουρούν την υγεία είναι για μας, για το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, βασική προτεραιότητα.



Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, ο κατεξοχήν ελεγκτικός μηχανισμός του Υπουργείου, έχει ως μοναδικό σκοπό του την προάσπιση και προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Το ΣΕΠΕ, ανταποκρινόμενο στις νέες συνθήκες έχει εντείνει τους ελέγχους του ακόμα περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν.



Η υπόθεση της υγείας των εργαζομένων, της προστασίας τους από χημικούς, φυσικούς αλλά και βιολογικούς κινδύνους, δεν οριοθετείται από τα στενά όρια του βίου μιας ή περισσοτέρων κυβερνήσεων. Οφείλει να έχει συνέπεια, να έχει διαχρονικότητα. Απαιτεί πολιτικές μακράς πνοής.



Βούληση και θέλησή μου, σταθερή επιδίωξη και στόχος μας είναι όχι η μείωση, αλλά η εξάλειψη των κινδύνων και η συνεχής βελτίωση των συνθηκών εργασίας.



Για μας, για την κυβέρνησή μας, ο τομέας της επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας έχει τεθεί ως βασική προτεραιότητα, στο γενικότερο πλαίσιο αναβάθμισης της ποιότητας στην απασχόληση».


Ο ΧΡΟΝΟΣ Καθημερινή εφημερίδα Νομού ΚΟΖΑΝΗΣ - [ Translate this page ]Εργατικό δυστύχημα σημειώθηκε νωρίς χθες το απόγευμα στη βιομηχανία τροφίμων “Alfa” που βρίσκεται στο δρόμο προς το τοπικό διαμέρισμα Αργίλου, ...
www.xronos-kozanis.gr/ - Cached - Similar -
ΚΕΡΔΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ - [ Translate this page ]23 Ιουλ. 2009 ... Συγκεκριμένα, χθες το μεσημέρι στη βιομηχανία τροφίμων "Άλφα" στην Κοζάνη σημειώθηκε εργατικό ατύχημα με αποτέλεσμα μια 35χρονη εργαζόμενη ...
www.kerdos.gr/default.aspx?id=1056735&nt=103 - Cached - Similar -
[DOC] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ - [ Translate this page ]File Format: Microsoft Word - View as HTML
Το σοβαρό εργατικό ατύχημα που συνέβη χθες το απόγευμα στη μεγάλη βιομηχανία τροφίμων "ALFA" λίγα χιλιόμετρα έξω από την Κοζάνη με αποτέλεσμα να χάσει τη ...
www.minpress.gr/minpress/scriptpage-bultn.html?id=214859302 - Similar -

-

TA NEA On-line - [ Translate this page ]

23 Ιουλ. 2009 ... »Το τμήμα Τεχνικής & Υγειονομικής Επιθεώρησης Κοζάνης διέταξε τη διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου αρχικά για δύο ημέρες προκειμένου ...
www.tanea.gr/default.asp?pid=41&nid=1035812 - Cached - Similar -
-
-

Διεύθυνση Εργασίας

Διεύθυνση Κέντρου Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου

Υπουργείο Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας

Πειραιώς 40, Αθήνα, 18540

http://www.ypakp.gr/

210 5295000

-

Email

nomarhis@nomarhiapeiraia.gr

Γραμμή Επικοιωνίας

Γραμμή Επικοινωνίας Πολίτη: 800-11-405060

Γραμμή Επικοιωνίας

Τετραψήφιος αριθμός : 1570

Διεύθυνση

Νομαρχία Πειραιά Ακτή Ποσειδώνος 14 - 16 185 31 Πειραιάς Γραφείο Νομάρχη (5ος όροφος)

Τηλέφωνο

210-4148516, 210-4111407, 210-4171229

FaX

Φαξ: 210-4134492